Vijlbrief verkiest veiligheid boven Mijnraad-advies: ‘Groningen is géén reële optie’

Staatssecretaris Vijlbrief op weg naar de ministerraad in Den Haag
Staatssecretaris Vijlbrief op weg naar de ministerraad in Den Haag © ANP / Hollandse Hoogte / Sandra Uittenbogaart
Alle ogen waren dinsdag opnieuw op Groningen gericht toen via De Telegraaf het Mijnraad-advies uitlekte. De adviesclub wil dat het kabinet Groningers voorbereidt op extra gaswinning, maar staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw gaat daar niet in mee. ‘Groningen is géén reële optie’, zegt hij.
De discussie blijft bijna wekelijks terugkeren. En week in week uit herhaalt de staatssecretaris zijn standpunt dat meer gaswinning in Groningen alleen aan de orde is als het echt niet meer anders kan.
Vijlbrief verkiest veiligheid boven Mijnraad-advies: ‘Groningen is géén reële optie’

Laatste redmiddel

‘Ik ben ontzettend duidelijk: Groningen is geen reële optie, maar het laatste redmiddel’, zegt Vijlbrief voor de camera’s van RTL Nieuws en de NOS. ‘Dat is het en dat blijft het. Ik heb dat van de week in de Tweede Kamer gezegd en ik herhaal het nog een keer: Groningen is het laatste redmiddel.’
Vijlbrief herhaalde dat extra gaswinning alleen aan de orde komt als bijvoorbeeld heel Europa wordt afgesloten van Russisch gas. Dan zouden beschermde afnemers zoals huishoudens en ziekenhuizen in de problemen kunnen komen. ‘Dan moeten we andere afwegingen maken, maar Groningen is het laatste redmiddel.’

SodM-advies is belangrijker

Neemt de staatssecretaris het advies van de Mijnraad dan niet serieus? ‘Ik kijk iedere dag naar adviezen’, zegt Vijlbrief. ‘Maar ik heb één hele belangrijke andere adviseur en dat is het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). In het verleden zijn die adviezen te lang genegeerd en dat zal ik dit keer niet doen. Het SodM zegt dat gaswinning in Groningen gevaarlijk is. Dat is de reden waarom ik dit standpunt inneem.’
Wat is de Mijnraad?

De Mijnraad is een adviesorgaan van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De raad geeft gevraagd of ongevraagd adviezen op het gebied van het opsporen, winnen en opslaan van (delf)stoffen in de diepe ondergrond. De Mijnraad geeft ook advies over de gaswinningsstrategie in Groningen.
De voorzitter van de Mijnraad is Staf Depla, voormalig Tweede Kamerlid van de PvdA. Hij was ook wethouder in de gemeente Eindhoven. Naast Depla zitten er nog acht mensen in de Mijnraad. Het gaat bijvoorbeeld om een dijkgraaf in Zeeland, een hoogleraar Europees recht en een hoogleraar geo-energie.

De Mijnraad heeft haar meest recente advies op eigen initiatief gegeven ‘op basis van een beschouwing van de gasmarkt’.
In 2018 was een advies van de Mijnraad aanleiding voor toenmalig minister Wiebes om de versterkingsoperatie tijdelijk stop te zetten. Volgens dat advies moesten er 1500 Groningse woningen worden versterkt. Bijna 8000 woningeigenaren moesten zelf de keuze krijgen en er zouden maximaal 9400 woningen worden versterkt.
Inmiddels is duidelijk dat de versterkingsorganisatie Nationaal Coördinator Groningen minimaal 13.000 huizen in meer of mindere mate moet versterken.