Gemeente Eemsdelta wil tientallen huizen in Loppersum aansluiten op warmtenet

Voorbeeld van een warmtebuis
Voorbeeld van een warmtebuis © RTV Noord
De gemeente Eemsdelta wil Loppersum vanaf eind 2023 aansluiten op een warmtenet, vooral bij woningen in de Molenweg en de Schoolstraat. Het project kost 4,2 miljoen euro en wordt gedekt door diverse subsidies van het Rijk.
Het gaat om 59 woningen en 5 gebouwen. De 4,2 miljoen euro bestaat uit subsidies van het Nationaal Programma Groningen, Programma Aardgasvrije Wijken en Nationaal Coördinator Groningen. De gemeenteraad krijgt het voorstel om deze subsidies ook daadwerkelijk beschikbaar te stellen.

Geen bezwaren

Afgelopen maart zijn belanghebbenden geïnformeerd over het plan om een warmtenet aan te liggen in het dorp. Zij hadden er volgens de gemeente Eemsdelta geen 'zwaarwegende bezwaren' tegen.
'We willen dat de bewoners en gebruikers van de gebouwen tevreden zijn over betaalbaarheid, comfort en gebruikersvriendelijkheid. De Lopster Energie Coöperatie (LOPEC) is betrokken bij het warmtenet en houdt de belangen van de woningeigenaren goed in de gaten', aldus wethouder Meindert Joostens.

'Goedkoper dan aardgas'

Joostens zegt dat deelnemers minimaal vijf jaar een tarief betalen dat minstens vijf procent onder de kosten van aardgas ligt. 'De exploitatiekosten van het warmtenet worden vooral bepaald door de prijzen voor elektriciteit. De verwachting is dat die kosten minder stijgen dan de kosten voor aardgas. Dat is gunstig voor de portemonnee van de gebruikers.'
Hoe werkt het aan te leggen warmtenet in Loppersum?
De warmte wordt volgens de gemeente Eemsdelta opgewekt met twee warmtepompen. De eerste pomp haalt de warmte uit de lucht en draagt de warmte over aan een waterbuffer. De tweede pomp verwarmt het water uit de buffer. Vervolgens brengt een ondergronds buizensysteem de warmte naar de gebouwen. Daar komt de warmte via bestaande radiatoren in de verschillende ruimten.

Riool

De warmtepompen komen in een gebouw vlak bij de gemeentewerf. 'Omdat in de Schoolstraat in Loppersum na de zomer van 2022 het riool vervangen wordt, wil de gemeente gelijktijdig in dat deel het warmtenet aanleggen. Dat scheelt kosten en overlast', aldus de gemeente Eemsdelta.