Vier grote noodopvanglocaties moeten aanmeldcentrum Ter Apel ontlasten

Noodtenten net buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel
Noodtenten net buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel © Didi Dresscher
Om de crisissituatie in de opvang van asielzoekers in ons land aan te pakken, wil het kabinet vier grootschalige noodopvanglocaties inrichten. Elk van die locaties moet plek bieden aan minimaal duizend vluchtelingen.
Het zou gaan om opvang in tenten, sporthallen en schepen. Op dit moment zouden een cruiseschip en een kazerne in beeld zijn. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een brief van staatssecretaris Eric van den Burg (Asiel) aan het Veiligheidsberaad, de koepel van de 25 veiligheidsregio's in ons land.

Voor een half jaar

Woordvoerder Anneloes Geerts van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt dat er momenteel met 'enkele gemeenten' wordt gesproken over tijdelijke grootschalige opvang voor een periode van ongeveer een half jaar. Welke gemeenten het betreft, wil de woordvoerder niet zeggen.
Onlangs zijn afspraken gemaakt met de veiligheidsregio's over het bij toerbeurt beschikbaar stellen van in totaal zeshonderd crisisnoodopvangplekken. Nog eens driehonderd crisisnoodopvangplekken zijn in de maak. Deze plekken zijn slechts voor kortdurend gebruik, bedoeld om de druk op het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten.
Plan voor vier grote noodopvanglocaties vluchtelingen elders

'Verder vooruit kijken'

Maar inmiddels is duidelijk dat er meer maatregelen nodig zijn: 'Tegelijkertijd moeten we ook verder dan een paar weken vooruit kijken', aldus Geerts. 'Grootschaligere opvanglocaties kunnen voor een belangrijk deel voor verlichting zorgen op de asielopvang. Het gaat erom dat we zo snel mogelijk, en op een duurzame manier, rust brengen in het asielsysteem.'
Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is sinds vorig jaar overbevolkt. Regelmatig verbleven er honderden mensen meer dan is toegestaan. De veiligheid en de volksgezondheid in het centrum kwamen daardoor in de verdrukking. Hetzelfde gold voor de privacy van de asielzoekers.

Slapen op stoelen

Om een einde te maken aan deze situatie hebben de betrokken instanties in april afgesproken dat voortaan maximaal tweeduizend personen in het aanmeldcentrum mogen verblijven. Toch gebeurt het de laatste tijd regelmatig dat dit aantal weer wordt overschreden. In de nacht van dinsdag op woensdag moesten bijvoorbeeld ruim 140 asielzoekers de nacht op stoelen doorbrengen, omdat er voor hen geen bed beschikbaar was.