Raad van State geeft IMG gelijk: scheuren woning Feerwerd niet door bevingen

Aardbevingsschade (ter illustratie)
Aardbevingsschade (ter illustratie) © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
De Raad van State vindt het niet nodig om een externe deskundige naar de Zijlsterweg in Feerwerd te sturen voor een onderzoek naar de scheuren in de vloer van een bijgebouw en een aanbouw. Dat blijkt uit een uitspraak in een rechtszaak die een inwoner van Feerwerd had aangespannen tegen het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).
De Raad van State vindt dat het IMG hard genoeg heeft gemaakt dat de scheuren geen aardbevingsschade zijn.

'Schade door krimp en uitzetting'

Volgens het IMG zijn de vloeren van de in 1960 en in 2012 gerealiseerde bij- en aanbouw gescheurd door krimp en uitzetting. De twee schades zijn niet het gevolg van de gaswinning en de schade is ook niet groter geworden door de gaswinning.

Bewijsvermoeden

De huiseigenaar stapte op 12 april naar de Raad van State. Dat deed hij samen met twee inwoners van ’t Waar en Tinallinge. Hij maakt er bezwaar tegen dat hij het bewijsvermoeden als een boemerang heeft terug gekregen.
Het bewijsvermoeden houdt in dat de schade aan de gaswinning wordt toegerekend, tenzij deskundigen vaststellen dat een andere oorzaak kan worden aangewezen. Dat heeft het IMG bewezen, zegt de Raad van State. Dat betekent dat huiseigenaren dus zelf weer voor het bewijs moeten zorgen.

Twee andere zaken

De Raad van State heeft nog geen uitspraak gedaan in de andere twee zaken uit ’t Waar en Tinallinge. De reden daarvan is niet bekend gemaakt.