Ruim negen ton subsidie voor verbeteren van psychische gezondheid Groningers

Een cliënt in een jeugdzorginstelling
Een cliënt in een jeugdzorginstelling © Cottonbro/Pexels
Het UMCG krijgt een subsidie van 906.000 euro van het Nationaal Programma Groningen, het NPG. Het geld wordt gebruikt voor het verbeteren van de psychische gezondheid van Groningers, met name van jongvolwassenen.
Het UMCG wil, door een gezamenlijke aanpak met gemeenten, scholen en zorgverleners, psychische problemen eerder signaleren, vroeger ingrijpen en sneller behandelen.

In Oldambt en Veendam meer gebruik van jeugdzorg

In Groningen is de vraag naar gespecialiseerde zorg groot, met name naar jeugdzorg. Vooral in de gemeenten Oldambt en Veendam ligt het gebruik van deze zorg veel hoger dan het landelijk gemiddelde. In andere Groninger gemeenten komen daar de dreiging van aardebevingen en de onzekerheid rondom de aardbevingsschade vaak nog bij. Dat versterkt de gevoelens van angst en en somberheid. De meeste psychologische aandoeningen ontstaan vaak voor het 25e levensjaar. Een belangrijke periode in het leven van jongeren waarin veel gebeurt op het gebied van werk en relaties. Door psychische problemen lukt dit allemaal minder goed en kan dit levenslange gevolgen hebben.
Wanneer we nu investeren in jongeren, plukken we daar over tien tot vijftien jaar de vruchten van
Projectleider Frederike Jorg
Het Nationaal Programma Groningen is een samenwerking van het Rijk, de provincie en gemeenten in het aardbevingsgebied. Het programma duurt tot 2030 en had een startkapitaal van 1,15 miljard euro. Het NPG moet er voor zorgen dat Groningen een fijnere plek wordt om te wonen, leven en werken en zo enige compensatie bieden voor de aardbevingsproblematiek.

Projecten voor hele provincie

Met de subsidie gaat het UMCG met verschillende partners een netwerk opzetten. Hierin kunnen ze van elkaar leren op het gebied van het voorkomen van psychische problemen. Succesvolle projecten die hieruit voortvloeien, kunnen dan gelijk in de hele provincie worden ingezet. Het wordt wel een project van de lange adem: 'Wanneer we nu investeren in jongeren en zorgen dat een nieuwe generatie gezonder en met meer kansen opgroeit, plukken we daar over tien tot vijftien jaar de vruchten van', aldus projectleider Frederike Jorg.
Het doel is om in tien jaar tijd het aantal inwoners met psychische klachten met tien procent te verminderen.