GroenLinks-raadslid stopt en verruilt zetel om Oekraïners te helpen

Anneke Knip (archief)
Anneke Knip (archief) © RTV Noord
Anneke Knip uit Middelstum stopt als raadslid namens GroenLinks in Eemsdelta. Bij de opvanglocaties in Bierum en Wagenborgen gaat ze Oekraïense vluchtelingen helpen met inburgeren en het vinden van een studie of werk.
Aangezien Knip dit als ambtenaar bij de gemeente Eemsdelta gaat doen, mag ze voor die gemeente geen raadslid meer zijn.

Was al vrijwilliger

Knip is één van de oprichters van de stichting Groningen Helpt Oekraïne. Sinds het uitbreken van de oorlog zet ze zich in voor de oorlogsvluchtelingen. Tijdens het vrijwilligerswerk is ze gevraagd om programmacoördinator te worden bij de twee opvanglocaties.
'Ik ga de vluchtelingen helpen met alles op het gebied van werk, vrije tijd en persoonlijke ondersteuning. Eigenlijk alles om bij te dragen aan hun welbevinden', zegt Knip. 'Oekraïens kan ik heel slecht, maar met handen, voeten en Google Translate komen we een heel eind.'
Soms moet je iets doen waar je blij van wordt
Anneke Knip - afzwaaiend raadslid

Ook vaste baan opgezegd

Haar nieuwe functie is in eerste instantie voor een halfjaar. De Middelstumer zegt niet alleen haar raadslidmaatschap ervoor op, maar ook haar vaste baan bij de gemeente Midden-Groningen.
'Soms moet je iets doen waar je blij van wordt. Dit is een bijdrage aan de maatschappij en het leven van deze mensen. Dit soort kansen komt zelden voorbij, daar word ik heel blij van', zegt ze. Als het nodig is, blijft ze langer actief bij de locaties.

Ooit weer politiek actief

Knip stopt per 1 juli met het raadswerk en fractievoorzitterschap. Fractie-assistent Luut van der Kooi krijgt de vrijgekomen plek. Fractiegenoot Cindy Looyé-Sinnema uit Appingedam krijgt de voorzittershamer.
Als de hulp aan Oekraïense vluchtelingen niet meer nodig is, wil Knip weer lokaal politiek actief worden. De eerstvolgende verkiezingen zijn in 2026. Mocht een ander GroenLinks-raadslid tussentijds stoppen, dan kan Knip gevraagd worden om weer in de raad te komen. 'Ik neem voor nu afscheid, maar ik heb de intentie om terug te keren.'