Donar speelt historische finale tegen Leiden: 'Ik hoop dat MartiniPlaza vol zit'

MartiniPlaza was al aardig gevuld in de halve finale tegen Heroes
MartiniPlaza was al aardig gevuld in de halve finale tegen Heroes © JK Beeld
Voor de basketballers van Donar begint donderdagavond in Groningen de finale van de, dit jaar nieuwe, BNXT-play-offs. In het tweeluik is ZZ Leiden de tegenstander.
Donar legde een lange en zware weg af, voordat de eindstrijd bereikt werd. Dit seizoen was het allemaal anders dan voorheen door de oprichting van de BNXT League.

Veertien play-offs

Donar bereikte de finale door over twee duels met een punt verschil af te rekenen met landskampioen Heroes Den Bosch. Na een gelijke stand in MartiniPlaza (68-68), werd het dinsdagavond 100-101 in Den Bosch. Met name Austin Luke was hot. Hij maakte 31 punten en schoot acht driepunters raak uit dertien pogingen, bijna het clubrecord van Travis Young uit 2006 (9 uit 13). 'Ik denk niet dat iemand verwacht had dat we de finale zouden halen. We kwamen helemaal vanaf de eerste rondes', aldus de Amerikaanse spelverdeler. Donar speelde in totaal maar liefst veertien play-off-duels.
Donar plaatst zich na thriller tegen Heroes voor finale BNXT-play-offs

Lang seizoen Donar

Het seizoen duurt voor Donar langer dan normaal, door de oprichting van de BNXT League met de Belgen. De Groningers eindigden als derde in de reguliere competitie. Later in de Elite Gold met de Belgen werd Donar na vijf zeges en vijf nederlagen eveneens de derde Nederlandse club, achter ZZ Leiden (eerste) en Heroes Den Bosch (tweede).
Vervolgens werd Aris Leeuwarden in de kwartfinale van de nationale play-offs met 2-1 verslagen. In de halve finale was het Heroes van coach Erik Braal met 3-0 duidelijk te sterk.

Donar verslaat sterke Belgische ploegen

Donar ging vervolgens verder in de derde ronde van de BNXT-play-offs. Daarin werd over twee duels afgerekend met Hubo Limburg United uit het Belgische Hasselt. In de vierde ronde werd Telenet Giants Antwerp verslagen, vooral dankzij een verpletterende zege in eigen huis (97-63). Vervolgens werd in de kwartfinale de Belgische nummer twee, Kangoeroes Basket Mechelen knap verslagen, na een spektakelstuk in België (thuis werd het 84-86 en uit 85-89), vooral dankzij een weergaloze Thomas Koenis (24 punten (100% score), 12 rebounds, 5 assists, 3 steals en 2 blocks). In de halve finale werd vervolgens wraak genomen op Heroes.

Donar won al een prijs

Datzelfde Heroes was eerder overigens al betrokken bij het winnen van de tot dusver enige prijs van dit seizoen door Donar. Op 20 maart werd in MartiniPlaza de nationale beker veroverd ten koste van de Bosschenaren (76-71).
Geniet na: euforie bij Donar na bekerwinst

ZZ Leiden van favoriet tot verliezend finalist

De tegenstander in de finale, ZZ Leiden, kende een heel ander seizoen. De ploeg van coach Geert Hammink leek vanaf de Elite Gold de favoriet voor het nationale kampioenschap. De Leidenaren eindigden als beste Nederlandse ploeg in de crossborderfase met zes zeges en vier nederlagen. Dat niet alleen: Leiden bereikte de halve finale van de FIBA Europe Cup, iets wat Donar overigens in 2018 ook lukte onder leiding van coach Erik Braal.

Diverse awards

Leiden-coach Hammink werd dan ook geëerd als beste coach van de Nederlandse competitie. De Deense center Asbjørn Midtgaard werd verkozen tot Meest Waardevolle Speler op de Nederlandse velden. En Worthy de Jong, die afscheid neemt na dit seizoen, werd verkozen tot beste verdediger en beste Nederlandse speler. Bij Donar viel niemand in de prijzen dit seizoen.
Leiden kwam eerder dit seizoen op bezoek in MartiniPlaza
Leiden kwam eerder dit seizoen op bezoek in MartiniPlaza © JK Beeld

Leiden verliest finale

Leiden versloeg in de halve finale relatief eenvoudig het verzwakte Landstede Hammers uit Zwolle (3-0) en kwam vervolgens in de finale om de landstitel toch wel verrassend tekort, door het vijfde en beslissende duel in eigen huis te verliezen van Heroes. De Groningse spelverdeler Maarten Bouwknecht, die regelmatig belangrijk was voor Leiden, haakte na de finale af met een knieblessure.

Leiden verslaat topfavoriet

Maar de ploeg van coach Hammink herpakte zich. In kwartfinale van de BNXT-play-offs werd Leuven Bears uitgeschakeld. Nadat het eerste duel met maar liefst veertien punten verschil werd verloren (82-68), eindigde de return in 81-59. Nog knapper was het uitschakelen van topfavoriet Oostende (elf jaar op rij Belgisch kampioen) in de halve finale. Thuis werd met 84-82 gewonnen en in België met maar liefst tien punten verschil (78-88). Belangrijkste man in de return was Worthy de Jong met 31 punten.
Donte Ingram gaat naar de ring in het duel tegen Antwerpen
Donte Ingram gaat naar de ring in het duel tegen Antwerpen © JK Beeld

'Mooie spannende wedstrijden'

Voor Donar wacht dus een loodzware opgave over twee duels. De eerste wedstrijd is donderdagavond in eigen huis vanaf 20.00 uur. Dat duel is live te volgen via een stream op de website van RTV Noord. De tweede en beslissende wedstrijd is zaterdagavond om 20.00 uur in Leiden. Thomas Koenis heeft er zin in: 'Ik denk dat het mooie spannende wedstrijden worden en ik hoop dat MartiniPlaza vol zit', aldus de aanvoerder van Donar.