Honderden protesthandtekeningen tegen mogelijke verhuizing leerlingen Leek naar Zevenhuizen

Brede school De Violier is kort na de opening al te klein, 125 leerlingen moeten verhuizen
Brede school De Violier is kort na de opening al te klein, 125 leerlingen moeten verhuizen © Jan Been/RTV Noord
Ouders van brede school De Violier in Leek en inwoners van Zevenhuizen blijven zich verzetten tegen de mogelijke tijdelijke verhuizing van 125 leerlingen naar Zevenhuizen. Woensdagavond waren zo’n twintig ouders aanwezig bij de gemeenteraadsvergadering van Westerkwartier om hun ongenoegen te tonen.
In beide dorpen zijn protesthandtekeningen ingezameld en die werden gisteravond overhandigd aan het burgemeester Ard van der Tuuk. Het waren er precies 607.

Uit z'n jasje

Die verhuizing van de leerlingen naar Zevenhuizen is misschien nodig, omdat de pas geopende school in de nieuwbouwwijk Oostindie nu al te klein is. Om het nog steeds groeiende aantal leerlingen te kunnen herbergen is een uitbreiding van de school nodig. Wanneer die verbouwing gaat plaatsvinden is nog niet duidelijk. Daarvoor moet eerst de gemeenteraad van Westerkwartier akkoord geven. Komend najaar wordt daarover gesproken. Volgens de gemeente en de overkoepelende basisschoolorganisatie Quadraten is tijdens de verbouwing in verband met de overlast geen plek in het gebouw voor vijf groepen.
Petra Janssen overhandigt de petitie aan burgemeester Ard van der Tuuk
Petra Janssen overhandigt de petitie aan burgemeester Ard van der Tuuk © Jan Been/RTV Noord

'Fietsen te gevaarlijk'

Een van de opties is dat de leerlingen worden ondergebracht in basisschool De Delta in Zevenhuizen. Die school komt leeg te staan, vanwege een fusie met de nabijgelegen school Het Veenpluis. De ouders van De Violier zijn daar faliekant op tegen, onder meer omdat de leerlingen dan dagelijks van Leek naar het vier kilometer verderop gelegen Zevenhuizen moeten. Op de fiets is dat volgens ouders veel te gevaarlijk omdat de fietsroute langs het Leekster Hoofddiep ligt.
Omwonenden van beide scholen in Zevenhuizen verzetten zich tegen de mogelijke verhuizing, omdat de buurt niet berekend is op het vele verkeer dat dan op de wijk afkomt. Bovendien is Het Veenpluis te klein voor de fusie en zijn noodlokalen nodig om de kinderen te huisvesten.

Samen optrekken

Op de gevel van de Violier prijkt een spandoek met een oproep om de petitie te tekenen
Op de gevel van de Violier prijkt een spandoek met een oproep om de petitie te tekenen © RTV Noord
In het protest trekken de ouders van De Violier en de buurtbewoners gezamenlijk op. Zij pleiten ervoor de fusie tussen De Delta en Het Veenpluis uit te stellen en de noodlokalen bij De Violier te plaatsen. Daarmee zou volgens hen de mogelijke verhuizing en de dagelijkse reis van leerlingen van Leek naar Zevenhuizen niet meer nodig zijn.
GroenLinks-raadslid Emil Klok vroeg wethouder Elly Pastoor om opheldering, maar die kwam niet verder dan dat er nog geen besluit is genomen en dat de communicatie over dit onderwerp niet de schoonheidsprijs verdiende. Ze bood daarvoor haar excuus aan. Maar de vraag van de ouders, over waar hun kinderen straks naar school gaan, bleef onbeantwoord. Pastoor verwees de ouders naar de door Quadratern uitgeschreven informatiebijeenkomst, van komende dinsdag.

Brief

Inmiddels is er een brief van Quadraten bij de ouders bezorgd waar in staat dat er nog geen besluit is genomen en dat een tijdelijke verhuizing van leerlingen naar Zevenhuizen een van de mogelijke opties is die door de gemeente Westerkwartier wordt genoemd.