Werkstraf geëist tegen drukker van bedreigende teksten voor windmolenbouwers

Bij station Delfzijl werd asbest gedumpt als protest tegen windmolenbouwers
Bij station Delfzijl werd asbest gedumpt als protest tegen windmolenbouwers © Marten Nauta/RTV Noord
Tegen drukker Johnny R. uit Nieuw-Buinen heeft het Openbaar Ministerie honderd uur werkstraf geëist. De eigenaar van de drukkerij in Stadskanaal is volgens het OM medeverantwoordelijk voor het bedreigen van bedrijven die betrokken waren bij de bouw van twee windparken in Drenthe en Groningen.
R. drukte zwartboeken met dreigementen af, die naar de bedrijven werden gestuurd.
Vorig jaar werden Platform Storm-voorman Jan Nieboer en oud-voorman van Storm Meeden Jan H. veroordeeld voor het versturen van de zogenoemde zwartboeken. De mannen uit Nieuw-Buinen en Meeden waren volgens de rechtbank de drijvende krachten achter de vergaande dreigementen. Die hadden als doel om de bouw van de windparken Drentse Monden en Oostermoer en Windpark N33 te stoppen.

Angst en onzekerheid

In 2019 deden vijftien bedrijven aangifte nadat ze de omslag van een zwartboek hadden ontvangen met daarin bedreigende teksten. De veiligheid van medewerkers van deze bedrijven kwam hierdoor in gevaar. Geschreven werd dat zij alleen uit het zwartboek konden worden gehaald als ze openlijk, via de media, lieten weten te stoppen met hun werkzaamheden.
'Dit had enorme impact op de bedrijven. Ze hadden geen idee uit welke hoek de bedreigingen kwamen en hoe serieus deze genomen moesten worden. Angst en onzekerheid waren het gevolgd. En daaraan heeft deze verdachte door het drukken van de zwartboeken een bijdrage geleverd', aldus de Officier van Justitie.

Kleine rol

Wel werd benadrukt dat de rol van de 53-jarige Johnny R. veel kleiner was dan die van beide ‘Jannen’: 'Zij bedachten de plannen en bepaalden de koers. Het was hun strijd, waar R. een bijdrage aan heeft geleverd door het noodzakelijke drukwerk te verzorgen.'

‘Drukker moet werk controleren’

R. herhaalde vanochtend in de rechtbank wat hij vanaf zijn arrestatie in juni 2019 heeft verklaard: hij drukte de zwartboekomslagen, maar had daarbij niet in de gaten dat er strafbare feiten werden gepleegd, omdat hij als drukker niet alles leest wat hij aangeleverd krijgt.
Volgens het OM moet R. het hebben geweten. 'Een professionele drukker controleert wat hij afdrukt en deze teksten laten geen ruimte voor twijfel. R. heeft moeten begrijpen waar het om ging, zeker gezien de grote onrust rondom het verzet tegen de windmolens. Er waren al incidenten in de media geweest', zei Roggen.

USB-stick in postbus

Johnny R. kwam bij Justitie in beeld nadat wekelijkse ontmoetingen tussen Nieboer en H. bij de McDonald’s in Stadskanaal werden afgeluisterd in 2019. In één van de gesprekken spraken ze over een drukker bij wie Nieboer af en toe een USB-stick in de postbus deed die aan de gevel hing. Later kon hij de geprinte stukken daar dan weer uithalen.
Na hun arrestaties verklaarden Nieboer en R. dat Nieboer de USB-stick met de printopdrachten persoonlijk af gaf aan R. en dat er niks geheims aan was. De officier gelooft dat niet, maar gaat uit van wat er werd gezegd in het afgeluisterde gesprek: 'Alles gebeurde stiekem.'

Advocaat vraagt vrijspraak

R. erkende dat hij 'achteraf misschien kritischer had moeten zijn' op wat hij afdrukte. In de rechtszaal vertelde hij dat hij nooit had gedacht dat zijn plaatsgenoot Jan Nieboer zich bezighield met de misdrijven waarvoor hij is veroordeeld. 'Ik drukte al acht, negen jaar flyers en pamfletten voor hem. Hij stond bekend als actievoerder, maar wel op een fatsoenlijke manier.'
Volgens advocaat Heiko Eckert staat niet vast dat beide ‘Jannen’ in het afgeluisterde McDonald’s-gesprek over Johnny R. praten. Ze hebben het over een drukker, maar noemen geen naam. Daarom pleitte Eckert voor vrijspraak.