Burgemeester Het Hogeland wil minister gevolgen van 'lege portemonnee' laten zien

Burgemeester Henk Jan Bolding (CDA) van Het Hogeland
Burgemeester Henk Jan Bolding (CDA) van Het Hogeland © Gemeente Het Hogeland
'We nemen u graag mee door ons prachtige gebied, maar ik waarschuw u alvast: we zullen u ook laten zien wat jarenlange bezuinigingen voor dit gebied hebben betekend.' Met die woorden nodigt burgemeester Henk Jan Bolding van Het Hogeland minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken per brief uit voor een bezoek aan zijn gemeente.
Met zijn uitnodiging wil Bolding 'de toekomstige nijpende financiële positie van Het Hogeland en de gevolgen daarvan' onder de aandacht brengen.

Gevolgen van bezuinigingen

Bolding schrijft in zijn brief over de jarenlange bezuinigingen die zijn gemeente heeft moeten doorvoeren, omdat er minder geld vanuit het Rijk beschikbaar kwam. Dat is onder meer het gevolg van de omstreden herverdeling van het gemeentefonds. De krappe begroting heeft geleid tot verschillende problemen, schrijft de burgemeester.
'Achterstallig onderhoud van wegen en bruggen, een beperkte dienstverlening voor onze inwoners en ten slotte ook en misschien mede daardoor een grotere afstand tussen overheid en inwoner, zelfs op ons mooie platteland.'
De genoemde problemen komen volgens Bolding bovenop de onzekerheid en woede over de veiligheid van woningen in het gebied, als gevolg van de gaswinning. Ook het 'beschamende' verloop van de SNN-subsidie eerder dit jaar stipt hij aan.
Als gemeente staan we te vaak met lege handen en een lege portemonnee
Henk Jan Bolding - Burgemeester Het Hogeland
In zijn brief wijst Bolding de minister erop dat zijn gemeente klaar staat voor Oekraïense vluchtelingen, Afghaanse evacuees en voor de overloop van asielzoekers in Ter Apel. Dat zorgt volgens hem voor gemengde gevoelens onder inwoners van Het Hogeland.
'We doen als overheid in deze kwesties een groot beroep op de spankracht van onze samenleving. Op dat soort momenten word ik als burgemeester ook geconfronteerd met wantrouwen en frustratie: 'U vraagt van alles van ons, maar als wij iets van u vragen, dan geeft u niet thuis.' Helaas moet ik dan toegeven dat we als gemeente al te vaak met lege handen en een lege portemonnee staan.'

Extra probleem door herindeling

Ook door de recente herindeling van de gemeente komt er minder geld in het laatje. Grote gemeenten worden door het Rijk namelijk gekort op hun toelage omdat ze efficiënter zouden werken. Bolding bestrijdt dat en stelt dat zijn gemeente in een 'neerwaartse spiraal' terecht is gekomen. Hij eist dan ook deze zogeheten 'opschalingskorting' wordt geschrapt. 'We moeten alle zeilen bijzetten (...) Er zijn grenzen aan het doorvoeren van efficiency.'
Als minister Bruins Slot op de uitnodiging ingaat, wil Bolding haar 'het verschil laten zien tussen de de bestuurlijke werkelijkheid en de leefwereld van onze inwoners'. Tot slot vraagt hij de minister om hulp bij het oplossen van de problemen.