Donar lijdt nipte nederlaag in eerste finaleduel met ZZ Leiden

Eerste finale tussen Donar - ZZ Leiden
Eerste finale tussen Donar - ZZ Leiden © JK Beeld
Donar heeft donderdagavond in eigen huis nipt verloren van ZZ Leiden. In een finaleduel waarin beide ploegen aan elkaar gewaagd waren, trokken de bezoekers aan het langste eind: 72-75.
Donar begon frivool tegen ZZ Leiden. De twee ploegen bleken aan elkaar gewaagd in de beginfase. Waar Donar slordig was vanaf de vrije worp lijn, vlogen de driepunters erin.
De Groningers pakten defensieve rebounds en zetten veel druk op de compacte verdediging van de bezoekers en namen overtuigend de leiding in MartiniPlaza: 21-14.
Samenvatting Donar - Leiden

Met hand en tand

In het tweede kwart bleef Donar met hand en tand verdedigen. Leon Williams had het met tien punten op z'n heupen en hield Donar comfortabel in het zadel.
Halverwege het tweede kwart misten de mannen van Otten wat inspiratie en konden de bezoekers dichterbij komen: 39-34.
Een geslaagde lay-up van Leon Williams tegen Leiden
Een geslaagde lay-up van Leon Williams tegen Leiden © JKBeeld

Desastreus derde kwart

De bezoekers kwamen sterker uit de kleedkamer en voerden de boventoon in het derde kwart. Binnen vijf minuten had ZZ Leiden de voorsprong veroverd.
Donar kwam er even niet aan te pas en zag Leiden het derde kwart dirigeren, al bleef de voorsprong voor de mannen van coach Geert Hammink enigszins binnen de perken: 59-64.
Statistieken Donar
Topscorer: Leon Williams (15)
Assists: Leon Williams (4)
Rebounds: Thomas Koenis (8)
Driepunters: 9/28 (32%)

Slotfase

Het publiek in MartiniPlaza gaf z'n spelers een duwtje in de rug. Onder luid geklap en gezang kreeg Donar het geloof weer terug. De Groningers werden hot en werkten de achterstand snel weg. Leiden-coach Hammink koos voor een time-out om het tempo uit de wedstrijd te halen. Met succes.
De Groninger storm ging liggen en de nummer twee van Nederland kwam terug in het spel. Het was stuivertje wisselen om de leiding en het waren de Leidenaren die uiteindelijk aan het langste eind trokken: 72-75.
De ontknoping
Komende zaterdag valt de beslissing. In Leiden moet Donar met vier punten verschil winnen om beslag te leggen op de eerste editie van de BNXT-titel. Om 20.00 uur start de klok.