Treinenuitval Arriva 'zorgelijke ontwikkeling', blik gericht op het Rijk (update)

Een trein van Arriva op het station
Een trein van Arriva op het station © Geert Jan Darwinkel/RTV Noord
Al weken vallen regelmatig treinen van Arriva in onze provincie uit door personeelstekort. 'Een zorgelijke ontwikkeling', zegt GroenLinks-Statenlid Bas de Boer. Beboeten is volgens hem geen optie, het Rijk moet volgens hem over de brug komen met meer geld voor het openbaar vervoer.
'Als provincie wil je een goed ov-product aan je inwoners kunnen aanbieden. Op dit moment wordt dat steeds lastiger, omdat er treinen uitvallen', zegt De Boer. De provincie Groningen is formeel de opdrachtgever van vervoerder Arriva, dat door een combinatie van personeelstekort en ziekteverzuim regelmatig treinen schrapt.
'Dat zie je ook in andere sectoren. Een oplossing kan zijn om als werkgever een beter salaris te bieden', stelt De Boer.
Uitvallende ritten vrijdag 10 juni:
Op vrijdag 10 juni vallen een aantal ritten van Arriva uit door personeelstekort.
- Tussen Groningen en Roodeschool rijden de treinen van 13.22 uur, 14.52 uur en 15.22 uur niet, de treinen die de rit van Roodeschool naar Stad rijden van 14.27 uur, 15.57 uur en 16.19 uur vervallen ook.
- Tussen Groningen en Winschoten gaat het om de ritten van 14.47 uur en 17.47 uur, in de tegenovergestelde richting gaat het om de treinen van 16.10 uur en 19.10 uur.
- Tussen Stad en Delfzijl vervallen twee ritten, die van 16.48 uur en die van 20.48 uur, van Delfzijl naar Groningen betreft het de ritten van 18.00 uur en 21.30 uur.
- De trein van 18.22 uur van Groningen naar de Eemshaven vervalt, net als de rit van 19.19 uur van de Eemshaven naar Groningen.
- Op het traject Groningen - Veendam vervalt de trein van 22.23 uur, de trein die om 23.08 uur van Veendam naar Groningen rijdt, vervalt ook.

Begrip, maar ook zorgen

Ondanks de problemen, heeft het Statenlid begrip voor de positie van de vervoerder. 'Arriva moet openbaar vervoer aanbieden in het streekvervoer. Daarin wil ik wel voor ze in de bres springen. Het is lastig om daar een goed product te kunnen aanbieden, dat ook nog betaalbaar is voor mensen. De provincie heeft ook niet de onbeperkte middelen om maar te investeren in het ov.'
Maar, zegt De Boer ook: 'Arriva moet wel zo snel mogelijk een oplossing voor dit probleem vinden, dit mag niet te lang duren.'

De blik gericht op Den Haag

Een boete is volgens De Boer niet de oplossing. 'Dat is niet bevorderlijk voor de situatie zoals die nu is. Door ineens te gaan korten op de subsidie, wordt het voor de vervoerder niet gemakkelijker een competitief salaris te bieden. Ik denk eerder dat er gekeken moet worden naar het Rijk. Dat heeft onlangs besloten geen extra geld aan het ov te geven, om te herstellen van de coronapandemie. Dat is iets waar wij ontzettend op tegen zijn.'
De partij wil dat geprobeerd wordt om via lobbywerk alsnog extra geld af te dwingen bij het Rijk. 'Het openbaar vervoer is erg belangrijk en heeft een gigantische maatschappelijke waarde. Mensen gaan ermee naar hun werk of naar school, dat moet ook zo kunnen blijven. Het zou fijn zijn als dat vanuit het Rijk ook erkend wordt en we er als provincie niet in ons eentje tegenover gezet worden.'
Dit bericht is aangevuld met de uitvallende treinen op vrijdag 10 juni.