Landelijke boerenactie in Den Haag tegen stikstofbeleid: 'Dit is moord met voorbedachte rade'

Protesterende boeren op het Malieveld in Den Haag, tijdens een eerder protest
Protesterende boeren op het Malieveld in Den Haag, tijdens een eerder protest © Martin Drent/RTV Noord
Boerenactiegroep Agractie roept boeren in heel Nederland op om op woensdag 22 juni in De Haag te gaan demonstreren tegen het stikstofbeleid. Dat beleid is volstrekt onacceptabel, zegt Agractie.
Vrijdagmiddag presenteert minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof de plannen om de stikstofuitstoot terug te dringen, zodat Nederland kan voldoen aan de Europese normen. De minister waarschuwde dat het om een harde boodschap zal gaan.

Deel plannen is al uitgelekt

Vorige week lekte al uit dat de stikstofuitstoot in gebieden als De Peel en de Gelderse Vallei met zeventig tot tachtig procent moet worden verminderd. Eventueel moeten boeren gedwongen worden te stoppen met hun bedrijf.
Agractie noemt dit in een verklaring van vrijdagochtend 'moord met voorbedachte rade'. 'Het is tijd om nu een streep te trekken', zo staat te lezen.
De actiegroep roept tal van andere organisaties op zich aan te sluiten bij de actie op 22 juni. Hoe die actie wordt vormgegeven is nog niet duidelijk.

Groningse boeren

De verwachting is dat ook boeren uit Groningen zich zullen aansluiten bij de actie, ook al wordt er verwacht dat de stikstofplannen in onze provincie minder impact zullen hebben dan in bijvoorbeeld Gelderland en Noord-Brabant.