Man verdacht van hulp bij zelfdoding vrouw uit Middelstum: ‘Ik gaf slechts morele steun’

Vrouwe justitia
Vrouwe justitia © RTV Noord
Een 45-jarige man uit Buren (Ameland) hangt voor hulp bij zelfdoding een celstraf van twaalf maanden, waarvan negen maanden voorwaardelijk, boven het hoofd. Volgens het Openbaar Ministerie leverde de man een 33-jarige vrouw uit Middelstum spullen, zoals een stikstoftank met een slang en een plastic zak.
Agenten vonden haar lichaam op 23 augustus 2020 in haar appartement in Middelstum, na een melding van de buurman.

Geen sporen van geweld

Door de zak, de leeggelopen tank en de slang was het vrij snel duidelijk dat de vrouw zichzelf om het leven had gebracht. Er waren verder geen sporen van geweld. Bij de politie was bekend dat de vrouw eerder een poging tot zelfdoding had ondernomen. Ze leed aan depressies. Bij het lichaam lagen afscheidsbrieven en cadeautjes voor dierbaren.
De buurman wist van haar plannen en belde daarom de politie toen hij een aantal dagen geen teken van leven meer zag. De politie deed nog buurtonderzoek om te achterhalen hoe de vrouw aan de tank en andere spullen was gekomen. Dit onderzoek leverde niets op.
Ik heb alleen haar hand vastgehouden, de rest deed ze allemaal zelf
Verdachte van hulp bij zelfdoding
De zaak kreeg een wending door een Facebookbericht van de moeder van de overleden vrouw. Zij berichtte hoe erg ze het vond dat haar dochter in haar eentje was overleden.
Hierop reageerde de verdachte uit Buren. Ze was niet alleen, schreef hij, want hij begeleidde haar. Dit deed hij om de vrouw gerust te stellen, zei de man tegen de rechter. ‘Ik ben op verzoek van haar dochter gebleven en heb alleen haar hand vastgehouden. De rest deed ze allemaal zelf.'
De man ontkende met klem dat hij de tank en spullen leverde. Dat deed een andere vriend, uit Groningen. De verdachte wilde uit principe geen namen noemen.

Ontmoet via datingsite

De man kende de vrouw via een datingsite. Het werd hem direct duidelijk dat zij kampte met een sterke doodswens. Ze ondernam tijdens een bezoek bij hem op Ameland een zelfmoordpoging met koolmonoxide. Toen die mislukte, belde de verdachte de hulpdiensten. Hij hielp haar daarna met het zoeken naar humanere manieren.
Twee weken voor haar dood bekeken beiden een YouTube-filmpje over zelfdoding met stikstof. Hij had wel zo’n stikstoftank staan, maar hij leverde die naar eigen zeggen niet. ‘Dan zou ik direct betrokken zijn en dat is strafbaar’, wist de man.

Filmpjes van laatste uren

De man zei zich niet schuldig te voelen aan de dood van de vrouw. De familie denkt daar anders over. De moeder vertelde tijdens haar slachtofferverklaring dat zij tijdens de voorbereiding van de uitvaart door de verdachte werd benaderd.
Die stond kort na de uitvaart ineens naast haar bij het graf. Deze, voor haar onbekende man, vertelde dat hij meer wist over de dood van haar dochter. 'Een on-empathische en disrespectvolle actie', zei de moeder. Maar zijn mogelijke rol liet haar niet los. Ze nam contact met hem op en kreeg filmpjes van de laatste uren van het leven van haar dochter toegestuurd. De familie stapte naar de politie.
Als niet-medicus kan hij niet inschatten of hier sprake was van uitzichtloos lijden
Officier van justitie
Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat de man actief was in de zelfmoordplannen van de vrouw. In zijn berichten aan de moeder schreef hij dat hij de tank en bijbehorende spullen voor haar dochter had geregeld. ‘Als iemand bewust kiest voor doodgaan, wil ik haar wel helpen’, zou de man ook hebben gezegd.
Hij heeft haar de zelfdoding gemakkelijk gemaakt, meent het Openbaar Ministerie. Een rol die hem niet is toebedeeld, aldus de aanklaagster. 'Als niet-medicus kan hij niet inschatten of hier sprake was van uitzichtloos lijden. Hij kende de behandelperspectieven niet', zei de officier van justitie.

Vrouw wilde naar zorginstelling

Het baarde haar zorgen dat de man volhoudt uit mededogen te hebben gehandeld. Zijn handelen zou moreel gerechtvaardigd zijn, meent de man. Terwijl hij wist dat de vrouw een plekje zou krijgen in een zorginstelling, waar ze dolgraag naar toe wilde. Er zat nieuwe hulpverlening aan te komen. Dit pad heeft hij doorkruist, zei de aanklaagster.
De man had juist de zuiverste intenties door de familie te informeren, zei de advocaat van de verdachte, Niek Heidanus. 'Hij heeft dit niet echt handig aangepakt', zei de jurist. Maar de verdachte heeft volgens hem wel zijn verantwoordelijkheid genomen door alleen zijn rol op te biechten.

'Morele steun in niet strafbaar'

Volgens Heidanus heeft de verdachte de zelfdoding niet vergemakkelijkt door spullen te leveren of haar ergens mee te helpen. Dat ontkent de verdachte met klem. 'Hij heeft haar dood draaglijker gemaakt door bij haar te blijven.' Er is volgens zijn advocaat onvoldoende wettig en overtuigend bewijs voor een veroordeling. Het bieden van morele steun is niet strafbaar. De raadsman pleitte voor vrijspraak.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Wil je praten over zelfmoord, ga dan naar www.113.nl of bel met de hulplijn voor Zelfmoordpreventie: 0800-0113.