Gouden ring gevonden bij opgravingen Sauwerd: 'Dit is echt een zeldzaamheid'

De opgegraven ring
De opgegraven ring © MUG Ingenieursbureau
Archeologen doen opnieuw een bijzondere vondst bij de voormalige Onstaborg in Sauwerd. Ze hebben een gouden ring met pareltjes opgegraven, vermoedelijk uit de zestiende eeuw.
De ring lag vlak bij de twee historische tapkranen die een paar weken geleden naar boven kwamen. Archeologen filmden dat en spraken toen al van een unieke vondst.

Alleen voor de upper class

In de bodem bij Sauwerd blijken dus nog meer schatten te zitten. Opgravingsleider Andre Pleszynski had niet verwacht dat zijn team goud zou vinden: 'Dit is gewoon fantastisch, want dat vind je praktisch nooit. Dit is echt een zeldzaamheid, het moment dat je zoiets vindt is geweldig.'
De ring is gemaakt van gedraaid gouddraad met pareltjes. Ook zit er een klein edelsteentje in. 'Hij is door een hele goede goudsmid gemaakt. Het geeft een bepaalde status weer. Zulke pareltjes zijn alleen voor upper class zullen we maar zeggen', zegt Pleszynski.
Sauwerdse gouden ring is 'echt een zeldzaamheid'

Goudkoorts

Het sieraad is vorige week gevonden door een vrijwilliger. De archeologen komen er nu pas mee naar buiten, om ongewenste goudzoekers te weren: 'Als je dat te vroeg meldt, zal je zien dat het terrein 's morgens vroeg helemaal vol met gaten zit. Dan gaan vreemden 's nachts zoeken, dat willen we voorkomen', zegt Pleszynski.
Opgravingen op het terrein van de voormalige borg in Sauwerd
Opgravingen op het terrein van de voormalige borg in Sauwerd © RTV Noord/Elwin Baas
De vrijwilliger wil er liever niet mee in de publiciteit komen, maar was heel blij toen hij hem vond. 'En wij ook', zegt Pleszynski. Het maakt mij niet uit wie het vindt, als het maar gevonden wordt, dan ben ik heel gelukkig.'

Per ongeluk verloren

Pleszynski weet bijna zeker dat de ring van de familie Onsta was. Eén van de familieleden of nazaten heeft hem vermoedelijk verloren: 'Een gouden ring gooi je niet bewust weg, dat doet niemand. Het is goud, dus altijd wat waard. Wie weet is hij tussen de houten vloer terechtgekomen en bij het afbreken van de borg per ongeluk met het afval in de gracht gekomen. Dat weten we niet precies.'
Wat de ring waard is, durft Pleszynski niet te zeggen: 'Het is altijd moeilijk bij juwelen om dat precies te zeggen. Wat een gek ervoor geeft. Maar deze is geschiedkundig veel waard.'
De ring gaat eerst naar het Archeologisch Depot in Nuis. Volgens de opgravingsleider wordt hij waarschijnlijk binnenkort tentoongesteld. Het museum Wierdenland in Ezinge heeft er wel belang bij.

Gracht in ere herstellen

De opgravingen zijn gedaan op de plek waar vroeger de invloedrijke familie Onsta woonde. De borg met gracht eromheen is tussen de veertiende en zeventiende eeuw meerdere keren verwoest en opnieuw opgebouwd. In de achttiende eeuw is het definitief afgebroken.
Tekening van de Onstaborg tussen 1600 en 1700
Tekening van de Onstaborg tussen 1600 en 1700 © Groninger Archieven
Dorpsbelangen Sauwerd en Wetsinge wil de gracht in ere herstellen om 's winters op te schaatsen. In de zomer kunnen recreanten er dan kanovaren. Aangezien de plek van grote cultuurhistorische waarde is, doen archeologen eerst bodemonderzoek.
De opgravingen zijn gedaan door MUG Ingenieursbureau uit Leek. Het bedrijf werkte samen met vrijwilligers van de Archeologische Werkgemeenschap Noord-Nederland en dorpsbewoners. In totaal vonden ze bijna tweehonderd metalen voorwerpen. De opgravingen zijn na vrijdag zo goed als afgerond.