Lachgasgebruik verandert, maar vermindert niet: ‘Vroeger waren het slagroompatronen, nu tanks'

Een lachgastank wordt verkocht
Een lachgastank wordt verkocht © ANP
Het lachgasgebruik onder jongeren en studenten in de stad Groningen is veranderd, maar niet verminderd. Zo zijn er de laatste maanden weer meer meldingen van gezondheidsproblemen door lachgas.
Vanaf 1 juli 2021 is het verboden om lachgas te gebruiken in het uitgaansgebied in Groningen. Het is een maatregel van de gemeente Groningen om zwerfafval door lachgascapsules en ballonnetjes en overlast van gebruikers tegen te gaan.

Minder straatafval en overlast in uitgaansgebied

Volgens Hans Coenraads, woordvoerder van burgemeester Koen Schuiling is de overlast door het gebruik van lachgas in het algemeen wel afgenomen. ‘We hebben het idee dat het zijn vruchten heeft afgeworpen.’
Zo is er volgens de gemeente minder straatafval in het uitgaansgebied en zijn er geen mensen meer die op straat lachgas gebruiken. De politie deelt deze mening, ‘er is minder zwerfafval’, aldus Thijs Damstra, politie Noord-Nederland.
Het kan zo zijn dat thuis meer gebruikt wordt
Hans Coenraads - woordvoerder gemeente Groningen
Hoewel de straatoverlast volgens de gemeente is afgenomen, geldt dat niet voor het thuisgebruik van lachgas. Maar de gemeente heeft daar geen zicht op. ‘Het kan zo zijn dat thuis meer gebruikt wordt’, aldus Coenraads.

Verschuiving van lachgasgebruik

De vraag is in hoeverre de maatregelen van de gemeente hebben geholpen bij het bestrijden van het algemene gebruik van lachgas.
Het gebied waar geen lachgas op straat verkocht mag worden
Het gebied waar geen lachgas op straat verkocht mag worden © Google Maps/Beeldbewerking RTV Noord
Het is meer naar de thuisfeestjes gegaan
Rob Otten - preventiemedewerker Verslavingszorg Noord-Nederland
Ondanks het verbod is er nog wel sprake van een lachgasprobleem onder jongeren en studenten. ‘Het is meer naar de thuisfeestjes gegaan’, vertelt preventiemedewerker Rob Otten van Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN). Zo wordt er volgens VNN bij jongeren en studenten thuis meer gebruikgemaakt van grote tanks. ‘We zitten te wachten op een landelijk verbod’, zegt Otten.
Lachgas is nog altijd eenvoudig online te verkrijgen. Met een Google-zoekopdracht zijn er zo al vier bedrijven die hele tanks met lachgas en losse lachgaspatronen verkopen en bezorgen in de stad.

De nadelige gevolgen van lachgas

‘Vroeger waren het slagroompatronen, nu zijn het de tanks en die zijn zowat industrieel. Het wordt zelfs geadverteerd als zuiverder spul’, vertelt Arjen Schaafsma, neuroloog bij het Martini Ziekenhuis. Volgens hem heeft dat juist weer nadelen, want hoe zuiverder het is, hoe meer zuurstofgebrek mensen krijgen. ‘Wat ook meer langetermijnproblemen geeft’.
Volgens Schaafsma was er gedurende de coronapandemie sprake van een ‘dipje’ in het gebruik en de opnames van patiënten. ‘Maar nu het weer los gaat, hoor ik dat er toch weer overal ballonnetjes liggen.’ En die ballonnen liggen vooral binnen in de clubs, waar het nog verkocht mag worden. ‘Je kunt de relatie zien met het uitgaan en feesten’, aldus Schaafsma.
Afgelopen maand zijn er al zeker drie patiënten bij gekomen
Arjen Schaafsma - neuroloog Martini Ziekenhuis
Volgens Schaafsma is het belangrijk dat ‘de jeugd ervan weet’. Zo herinnert hij zich een verhaal van twee jonge meiden die een avond een ‘tankje’ lachgas hadden besteld en er direct blijvende problemen aan overhielden. ‘Het zijn echt de party-mensen die het proberen, omdat het erg onschuldig klinkt’.
Schaafsma vindt dat degene die lachgas verkoopt eigenlijk ook moet doorgeven wat de gevolgen zijn van gebruik, ‘net als bij roken, je hebt dan een informatieplicht’.
Als er een landelijk verbod komt, dan is het probleem volgens hem nog niet opgelost. ‘Dan komt het deels in de illegaliteit. En dan wordt het nog duisterder, want dan is het uit het zicht.’
Als het lachgas vooral in de nachthoreca of binnenshuis gebruikt wordt, hebben gemeente en politie er ook geen zicht op. Het probleem is dan wel weg uit het straatbeeld maar niet uit de Groningse samenleving.

Een morele keuze

Zolang er geen landelijk verbod is, kan de gemeente de verkoop van lachgas niet tegenhouden. Hierdoor kunnen horecagelegenheden lachgas nog wel blijven verkopen.
‘We roepen hen op om te waarschuwen dat het gevaarlijk spul is, en dan komt het neer op de morele keuze van de horecaondernemer’, zegt woordvoerder Coenraads van de gemeente.
Als lachgas uiteindelijk in de illegaliteit terecht komt, is het de vraag of de particuliere verkopers hun morele verantwoordelijkheid zullen nemen. Al heeft de politie dan wel een reden om op te treden.
Heb jij last van lachgasgebruik bij je in de buurt? Laat het ons weten!

Welke wijk woon je en wat voor overlast ervaar je? Hoe vaak is er overlast? Wie veroorzaakt de overlast? Heb je melding gedaan van de overlast? Beschrijf hoe de overlast eruit ziet. Heb je zelf nare ervaringen met lachgas gehad?

Je kunt je bericht sturen naar: rsmid@rtvnoord.nl