Het Hogeland één van twee gemeenten waar nog extreem grote datacenters mogen komen

Het huidige datacenter van Google in de Eemshaven
Het huidige datacenter van Google in de Eemshaven © ANP
Er zijn straks in Nederland nog maar twee plekken waar hyperscale-datacenters (extreem grote) gebouwd mogen worden. Eén van die twee gemeenten is Het Hogeland.
Dat staat in het ontwerpbesluit van minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, waar het kabinet vandaag mee heeft ingestemd, meldt de NOS. De andere gemeente waar nog gebouwd mag worden is Hollandse Kroon in Noord-Holland. Het ontwerpbesluit betekent dat andere gemeenten in hun bestemmings- of omgevingsplan geen nieuwe hyperscales mogen toestaan.
De regel geldt voor alle aanvragen die na 16 februari zijn ingediend. Op die datum werd er een tijdelijke stop ingesteld. Het gaat om datacenters van meer dan 10 hectare in omvang en met een elektriciteitsvraag van 70 megawatt of meer.

'Schaarste te groot'

Het ontwerpbesluit wordt nu naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd en er komt ook een internetconsultatie. In een toelichting zegt De Jonge dat 'Nederland te klein is en de schaarste is te groot om slordig om te gaan met onze ruimte of met onze energie'.
Er is één uitzondering: het datacenter van Facebooks moederbedrijf Meta in Zeewolde. Dat proces loopt namelijk al. Vrijdag werd duidelijk dat het Rijksvastgoedbedrijf op dit moment niet de grond wil verkopen die nodig is om de bouw mogelijk te maken.

Aan de rand van het land

Volgens het kabinet voldoen Hollands Kroon en Het Hogeland als enige gemeenten aan de eisen: ze liggen aan de rand van het land, en er is voldoende ruimte en voldoende groene stroom.
In beide gemeenten staan nu al dit soort megadatacenters. In Hollands Kroon staan de meeste; Microsoft heeft er al een staan en nog één in aanbouw (en heeft plannen voor nog meer) en ook Google heeft daar een datacenter staan. In de Eemshaven, in Het Hogeland, heeft Google een tweede datacenter staan.

Eemsdelta, Groningen en Oldambt

Twee andere noordelijke gemeenten, Eemsdelta en Groningen, hebben eerder aan de NOS bevestigd dat er bij hen plannen zijn voor hyperscales van 20 hectare. Op dit moment is het onduidelijk wat dit ontwerpbesluit precies voor hen betekent. Woordvoerders waren vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.
De gemeente Oldambt heeft eerder bevestigd dat Google 15 hectare grond heeft gekocht, een woordvoerder kon vandaag niet zeggen wat de eventuele gevolgen zullen zijn van dit ontwerpbesluit.