Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van het seizoen op

Het gaat naar omstandigheden goed met pup Lisa
Het gaat naar omstandigheden goed met pup Lisa © Martina Zilian/Zeehondencentrum Pieterburen
Zeehondencentrum Pieterburen heeft de eerste pup van deze zomer opgevangen. Het dier was al meerdere dagen in observatie in de buurt van het Dollardgebied.
De pup is vernoemd naar Lisa, één van de medewerkers van het centrum. Bezoekers kunnen de jonge zeehond komen bekijken.

Onderzoekers zagen de pup geboren worden

Onderzoekers van het centrum zagen Lisa geboren worden, maar vervolgens kwam de moeder om onbekende redenen niet meer bij de pup terug. Volgens het protocol van het Zeehondenakkoord is de pup in observatie gekomen. Dat betekent onder meer dat het iedere dag wordt gewogen. Na twee dagen gewichtsafname werd geconcludeerd dat de pup het niet zelfstandig zou redden.
Daarop werd besloten het diertje op te vangen in Pieterburen. Daar lijkt het met Lisa naar omstandigheden goed te gaan. De dierenartsen hebben geen bijzondere zaken gezien tijdens de intake, maar blijven het jonge dier goed in de gaten houden.
Pup Lisa wordt meegenomen naar Pieterburen
Pup Lisa wordt meegenomen naar Pieterburen © Zeehondencentrum Pieterburen

Gedragsonderzoek in de Dollard

Sinds 2015 voeren onderzoekers van Zeehondencentrum Pieterburen ieder jaar onderzoek uit in het Dollardgebied naar het gedrag van moeders en pups van de gewone zeehond. Vanachter de kijkwand, een soort schutting met kijkgaten, worden de dieren dagelijks urenlang in de gaten gehouden.
Het geboorteseizoen van de gewone zeehond is in volle gang. Er zullen de komende tijd veel pups worden geboren en zo’n drie à vier weken melk krijgen van de moeders. Alle opvangcentra en vrijwilligersorganisaties roepen daarom nogmaals op om juist nu zo veel mogelijk afstand te houden van zeehonden.

Zelf ingrijpen strikt verboden

Bovendien is het strikt verboden voor het publiek, ondanks goede bedoelingen, om zelf in te grijpen bij vermoedens dat een zeehond in nood is.