Stunt blijft uit in Leiden, BNXT-droom Donar spat in het zicht van de haven uiteen

Donar in de thuiswedstrijd tegen ZZ Leiden
Donar in de thuiswedstrijd tegen ZZ Leiden © JK Beeld
Donar heeft zaterdagvond nagelaten sportgeschiedenis te schrijven. Na een waanzinnige eerste helft stortten de Groningers na rust in en won ZZ Leiden de beslissende finale: 71-70. Na het verslaan van Limburg United, Antwerpen, Mechelen en Den Bosch, kwam in Leiden een einde aan een lang seizoen voor Donar.
De missie was duidelijk. Na de thuisnederlaag afgelopen donderdag (72-75), moesten de mannen van coach Matthew Otten met vier punten verschil winnen van ZZ Leiden om de eerste editie van de Belgisch/Nederlandse basketbalcompetitie te winnen.

Donderen als Donar

De sfeer was fantastisch in de warme, klamme Vijf Meihal. Onder luid gezang van de Leiden-aanhang en de honderden meegereisde Donar-fans, won de thuisploeg de tip-off. Leiden begon nog goed en hield Donar minutenlang op een nul-score, totdat het ging donderen zoals alleen de god Donar dat zou kunnen laten gebeuren.
Met een run van twintig punten lieten de Groningers geen spaan heel van de Nederlands kampioen van vorig jaar. Onder leiding van Austin Luke (twee assists), Leon Williams (vier rebounds) en Marquis Addison (zes punten) stormden de bezoekers naar een 20-6 voorsprong na het eerste kwart.
Een teleurgesteld Donar met de zilveren medaille
Een teleurgesteld Donar met de zilveren medaille © Karel-Jan Buurke/RTV Noord

Controle

Ook in het tweede kwart kreeg Leiden geen controle over de wedstrijd, tot frustratie van Leiden-coach Geert Hammink die zijn emoties moeilijk onder controle kon houden. De thuisploeg leek zich even op te kunnen trekken aan routinier Worthy de Jong, maar kreeg geen vat op de druk en intensiteit van de bezoekers.
Aan de hand van forward Willem Brandwijk (tien punten, zes rebounds en 80% schotpercentage) hield Donar de gewenste marge vast en eindigde het tweede kwart bij een stand van 35-19 in het voordeel van Donar.

Leiden herboren

Leiden leek herboren na rust en gooide veel energie in het spel. Henry Caruso stond klem onder de basket en moest toekijken hoe de thuisploeg verdedigende rebounds pakte. Ondanks een mooie driepunter van Thomas Koenis kwamen de Leidenaren langzaam maar zeker dichterbij.

Aan het slapen

Leiden werkte aan een run van acht punten en hield Donar minutenlang van scoren. Ook na een time-out van Otten, waarin hij zijn spelers opperde 'wakker te worden', kreeg Donar geen greep op Leiden.
Leon Williams raapte zijn team met een driepunter bijeen en zag zijn ploeg meer weerstand bieden. Austin Luke tekende met een driepunter onder de buzzer voor een 41-54 tussenstand met alleen nog het vierde kwart voor de boeg.
Statistieken Donar
Topscorer: Marquis Addison (13)
Assists: Austin Luke (3)
Rebounds: Willem Brandwijk (6)
Driepunters: 11/32 (34%)

Donar is het kwijt

Na twee minuten basketbal in het laatste kwart kwam Leiden over twee wedstrijden op voorsprong. Twee minuten later stond het na een run van zeventien punten 58-55 in het voordeel van Leiden en had Donar zeven punten nodig om te winnen.

Apotheose

Na een four point play van Marquis Addison had Donar nog drie punten nodig voor de zege met nog ruim drie minuten op de klok. Door het missen van vrije worpen en het niet kunnen creëren van vrije ruimte kwam Donar niet dichterbij.
Met nog ruim twee minuten op de klok moesten de Groningers zes punten goed maken. Amanze Egekeze verkleinde het gat nog naar vier punten, maar zag dat zijn team te kort kwam voor de zege. Na een fantastische eerste helft stortte Donar na rust in: 71-70.