Brandweer is 'zeer grote brand' op industrieterrein Euvelgunne in Stad meester

Er komt veel rook vrij
Er komt veel rook vrij © Venema Media
In meerdere panden op industrieterrein Euvelgunne aan de Emdenweg in de stad Groningen, heeft zaterdagavond een 'zeer grote brand' gewoed. De brand sloeg over naar meerdere panden. Vanwege de heftige rookontwikkeling ging een NL-Alert uit.
Rond middernacht werd het sein brand meester gegeven. 'Dat betekent niet dat brand uit is', waarschuwt de brandweer. 'Een mobiele kraan helpt ons met de nabluswerkzaamheden, daar komt nog steeds rook bij vrij. We verwachten geen uitbreiding van de brand meer. De eerste ploegen gaan terug richting kazerne.'

Volledig uitslaand

De brand, die rond 20:30 uur uitbrak, was volledig uitslaand. Binnen tien minuten werd al opgeschaald naar 'zeer grote brand' (vier tankautospuiten). Het vuur is ontstaan in het pand van een ijzerhandel aan de Emdenweg.

'Pand verloren'

'Dat pand kan als verloren worden beschouwd', zegt woordvoerder Jesse Mol. 'De brand is vervolgens overgeslagen naar het gebouw erachter. We proberen ervoor te zorgen dat brand niet nog verder overslaat.'
Er zijn volgens Mol geen gewonden te betreuren. 'Maar de schade is groot', zegt hij.
Bekijk hier een interview met brandweerwoordvoerder Jesse Mol:
Woordvoerder: 'Pand waar brand startte is verloren'
Er komt veel rook vrij
Er komt veel rook vrij © 112Groningen

Tot in de verre omtrek te zien

De brand was tot in de verre omtrek te zien. RTV Noord kreeg meldingen vanuit onder meer Buitenpost, Roodeschool, Noordhorn, Uithuizen en Eemshaven, waar de grote rookpluimen te zien waren. Vanaf de eerste opschaling waren al meerdere korpsen aanwezig om de brand te blussen, onder meer die uit Groningen, Haren, Veendam en Delfzijl.
Twee uur na het uitbreken van de brand werd nog een peloton opgeroepen. 'We hebben een tweede peloton ingezet, dat zijn vier extra tankautospuiten', aldus brandweerwoordvoerder Jesse Mol rond 22:30 uur. 'We hebben opgeschaald naar GRIP1 voor overleg. We proberen uitbreiding van de brand te voorkomen. Dat lukt deels.'
Bekijk hier een video van de brand:
'Zeer grote brand' op industrieterrein Euvelgunne zorgt voor veel rook

'Gevaarlijke situatie'

De politie hield het publiek aanvankelijk in een cirkel van zo'n 500 tot 600 meter van de brand vandaan. De Emdenweg, Rigaweg en de Gotenburgweg waren afgesloten voor het verkeer.
'De situatie is erg gevaarlijk', zei een politieman zo'n drie kwartier na het uitbreken van de brand. Een handhaver van de gemeente sprak van mogelijk 'ontploffingsgevaar'. Dat bleek niet aan de orde.
(lees verder onder de foto en tweets)
De brand vanuit de lucht bij Meerstad
De brand vanuit de lucht bij Meerstad © ProNews

NL-Alert

Vanwege de enorme rookontwikkeling heeft de Veiligheidsregio Groningen een NL-Alert doen uitgaan. De brandweer waarschuwde bovendien voor neerdalende roetdeeltjes in de omgeving. 'Onze meetploegen onderzoeken de verspreiding hiervan', aldus de brandweer. Hier kunnen mensen checken wat te doen als ze last hebben van die roetdeeltjes.
De brand is tot in de verre omtrek te zien
De brand is tot in de verre omtrek te zien © Mario Miskovic