Rode loper in Zuidhorn uitgerold voor (bijna) 80-jarige hardloopfanaat Bé

Bé Kloezen bij een spandoek dat voor hem gemaakt is ter ere van zijn tachtigste verjaardag
Bé Kloezen bij een spandoek dat voor hem gemaakt is ter ere van zijn tachtigste verjaardag © Marjolein Koning/RTV Noord
Bé Kloezen wordt maandag 80 jaar, maar dat weerhoudt hem er niet van om nog altijd drie keer per week twaalf kilometer hard te lopen. Dat doet hij bij Loopgroep Zuidhorn en zijn loopvrienden vonden dat hij mede vanwege zijn leeftijd weleens in het zonnetje gezet mocht worden.
Elke zaterdag verzamelen de renners op een afgesproken plek om 09:00 uur om het weekend sportief te starten. Dat gebeurde ook zondag, al verliep het deze keer anders dan anders.

Rode loper

Terwijl Kloezen zich had opgemaakt voor een sportieve uitdaging, werd hij ochtends plotseling verrast door een versierde auto en na de loop was er tijd voor koffie met gebak bij Grand Café In ‘t Holt 1654, waar het terras feestelijk was versierd met spandoeken, borden, vlaggetjes en ballonnen. Zelfs de rode loper was uitgerold voor Kloezen.
Een versierd terras in Zuidhorn voor Bé Kloezen, die zijn tachtigste verjaardag viert
Een versierd terras in Zuidhorn voor Bé Kloezen, die zijn tachtigste verjaardag viert © Marjolein Koning/RTV Noord

Hardloop-dna

Hardlopen zit bij Kloezen in het dna, zo blijkt als hij aan de tand gevoeld wordt over zijn hobby. En hij loopt hij niet alleen in de omgeving om op zijn oude dag fit te blijven; af en toe wordt er ook een kijkje over de grens genomen. Zo liep Kloezen al marathons over de hele wereld, van Barcelona, tot Hawaii.
Be Kloezen loop in Zuidhorn

'Veel vrienden, weinig vijanden'

Dat veel mensen Kloezen een warm hart toedragen, blijkt wel uit het aantal mensen dat op het feestje voor de hardloper is afgekomen. Uit allerlei windstreken laten oude bekenden de kans niet liggen om met hem te proosten op zijn tachtigste verjaardag.
'Bé heeft weinig vijanden en veel vrienden', lacht zijn vrouw Stien. 'Op nog vele gezonde jaren en natuurlijk vele hardlooprondes', zegt ze, als het glas wordt geheven op de verjaardag van haar man.
Dit en meer in Expeditie Grunnen van zondag 12 juni. De hele uitzending is hieronder te zien:
Expeditie Grunnen: Zuidhorn rolt rode loper uit voor (bijna) 80-jarige hardloopfanaat