Dit zijn de (nieuwe) wethouders van de gemeente Groningen

De nieuwe wethouders van de gemeente Groningen met burgemeester Koen Schuiling (4e van links)
De nieuwe wethouders van de gemeente Groningen met burgemeester Koen Schuiling (4e van links) © Robert Pastoor/RTV Noord
Na een onderhandelingsperiode van ruim twee maanden is het nieuwe college van burgemeester en wethouders in de gemeente Groningen een feit. Onder de naam 'Het begint in Groningen: voor wat echt van waarde is', gaan GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en ChristenUnie de gemeente besturen. Dat gaat met de volgende wethouders gebeuren.

Philip Broeksma (GroenLinks)

Portefeuille: Energie & Duurzame Mobiliteit
Philip Broeksma (GroenLinks)
Philip Broeksma (GroenLinks) © Gemeente Groningen
Broeksma kent inmiddels het klappen van de zweep in Groningen. Hij zat ook in het vorige college en was onder meer verantwoordelijk voor verkeer en vervoer. Vooral de Gerrit Krolbrug bezorgde hem handen vol werk. Die werd halverwege 2021 aangevaren en dat zorgt nog steeds voor ongemak voor met name fietsers. De vorige bestuursperiode van Broeksma kent geen uitgesproken hoogte- of dieptepunten. In het verleden was hij van 2010 tot 2014 wethouder in de voormalige gemeente Winsum en werkte hij bij de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG; hij was daar directeur in de bedrijfsvoering.

Mirjam Wijnja (GroenLinks)

Portefeuille: Financiën, Groen & Klimaatadaptatie
Mirjam Wijnja (GroenLinks)
Mirjam Wijnja (GroenLinks) © Marten Nauta/RTV Noord
Wijnja kwam in 2019 als fractievoorzitter van GroenLinks in de raad van Groningen. Ze nam het stokje over van Glimina Chakor die wethouder werd. Wijnja's politieke carrière begon in Ten Boer. Daar was ze één van de oprichters van de GroenLinks fractie. Zelf noemt ze die oprichting een 'ongelofelijk verhaal' en iets waar ze erg trots op is. Ze was daar eveneens fractievoorzitter en ook daar maakte de partij deel uit van het gemeentebestuur. De kersverse wethouder had in de afgelopen periode meerdere verhitte debatten met haar huidige coalitiegenoot SP. Toch liet ze meermaals weten dat de beide partijen op heel veel vlakken overeenkomsten hebben. Of dat zo is zal de komende jaren gaan blijken. Sinds 2015 heeft ze een eigen bedrijf dat zich bezighoudt met sociale innovaties, eerder was ze werkzaam in de jeugdhulpverlening.

Manouska Molema (GroenLinks)

Portefeuille: Jeugd, Gezondheid & Diversiteit
Manouska Molema (GroenLinks)
Manouska Molema (GroenLinks) © Snijders Fotografen

Molema is wellicht de grootste onbekende onder de nieuwe wethouders voor de Groningers. Molema was Statenlid voor de provincie Overijssel en zat niet eerder in de raad in Groningen. Wel heeft ze vier jaar (van mei 2014 tot mei 2018) wethouderservaring opgedaan in Oldenzaal en was ze jarenlang actief als raadslid. Ze werkt in het dagelijks leven als senior adviseur bij een adviesbureau. De rode draad in haar loopbaan is naar eigen zeggen 'het werken aan veranderingen zoals de transitie in het sociaal domein en de energietransitie'.

Carine Bloemhoff (PvdA)

Portefeuille: Onderwijs, Werk & Economie
Carine Bloemhoff (PvdA)
Carine Bloemhoff (PvdA) © Gemeente Groningen
Bloemhoff kent inmiddels alle hoeken van het Stadhuis want ze is al meer dan tien jaar politiek verbonden aan de gemeente. Ze was de afgelopen periode wethouder, maar daarvoor al sinds 2010 raadslid. Bloemhoff staat bekend als een bestuurder die tot in de puntjes is voorbereid en beschikt over veel dossierkennis. Voorafgaand aan haar wethouderschap was ze sinds 2014 fractievoorzitter en werkzaam als als adviseur bij Pro Facto. Daar gaf ze advies aan gemeenten over juridische en bestuurskundige vraagstukken.

Rik van Niejenhuis (PvdA)

Portefeuille: Wonen, Wijken & Ruimtelijke Ordening
Rik van Niejenhuis (PvdA)
Rik van Niejenhuis (PvdA) © Marten Nauta/RTV Noord
Van Niejenhuis maakt zijn debuut als wethouder. Zijn ambities om dit ambt te bekleden heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken. Maar dat het zo snel zou gaan had hij waarschijnlijk zelf ook niet verwacht want zijn partij had vlak voor de verkiezingen Carine Bloemhoff en oud-wethouder Roeland van der Schaaf naar voren geschoven. Laatstgenoemde liet het pluche uiteindelijk toch achter zich toen de mogelijkheid voorbij kwam om dijkgraaf te worden bij waterschap Noorderzijlvest. Sinds 2019 is Van Niejenhuis raadslid en sinds enige tijd was hij ook de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Begin juni nam Van Niejenhuis afscheid als directeur van Groninger Dorpen. In het verleden was hij onder meer werkzaam als ambtenaar bij de gemeente Delfzijl.

Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren)

Portefeuille: Dieren, Eiwittransitie, Natuur & Cultuur
Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren)
Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren) © Partij voor de Dieren
Kirsten de Wrede maakt eveneens haar debuut als wethouder, en ook haar partij zit voor het eerst in het college van burgemeester en wethouders in Groningen. Zij heeft de nieuwe portefeuille 'Eiwittransitie' gekregen. Dit houdt in dat zij verantwoordelijk wordt voor de verschuiving van dierlijke naar plantaardige consumptie en productie. De Wrede loopt al geruime tijd mee in politiek Groningen. Ze was van 2010 tot 2014 fractiemedewerker van haar partij in de gemeenteraad, maar verruilde die rol voor het fractievoorzitterschap in de provinciale staten van Groningen. Na acht jaar keerde ze terug naar de gemeentepolitiek als raadslid. Onder de vleugels van De Wrede kwam de Partij voor de Dieren dit jaar als grote winnaar uit de verkiezingen. De partij steeg met één zetel naar vier in totaal. De PvdD is de enige coalitiepartij die zetelwinst heeft geboekt. Met de Wrede in het college hoeven de overige wethouders zich in elk geval geen zorgen te maken over de muziekkeuze tijdens de heisessies of andere gelegenheden: De Wrede werkte in de jaren negentig in Danskroeg Storm in de stad en was daar ook DJ.

Eelco Eikenaar (SP)

Portefeuille: Wijken, Zorg & Inkomen
Eelco Eikenaar (SP)
Eelco Eikenaar (SP) © Provincie Groningen
Voormalig gedeputeerde Eelco Eikenaar keert met deze baan weer terug in de politiek. Hij verliet het politieke toneel in 2019. Toen werd na de verkiezingen duidelijk dat zijn partij geen rol ging spelen binnen het college van Gedeputeerde Staten. De afgelopen jaren was hij lobbyist voor de Fysiotherapiesector. Dat Eikenaar de wethouderskandidaat voor de SP zou worden was volgens de fractie niet meer dan logisch. Als gedeputeerde kwam Eikenaar regelmatig in het nieuws, hij was verantwoordelijk voor het gasdossier en zijn bestuursstijl was een andere dan die van zijn mede gedeputeerden. Bij zijn afscheid liet hij weten dat hij gedurende zijn baan als gedeputeerde continu boos was over de opstapelende problemen bij mensen in het aardbevingsgebied. Ook voor deze wethouder is de gemeente Groningen niet onbekend. Hij zat er van 2006 tot 2013 in de gemeenteraad en was het grootste gedeelte van die periode tevens fractievoorzitter.

Inge Jongman (ChristenUnie)

Portefeuille: Zorg, Opvang, Sport & Versterking
Inge Jongman (ChristenUnie)
Inge Jongman (ChristenUnie) © Gemeente Groningen
Inge Jongman zal een klein vreugdesprongetje hebben gemaakt toen haar partij na een aantal weken van gesprekken voeren tóch aan mocht schuiven bij de coalitieonderhandelingen. De overige coalitiepartijen hadden al een gespreksronde achter de rug toen Jongman samen met haar secondant mocht meepraten. Jongman keert terug als wethouder, ze zat in de vorige periode ook op het pluche. Toen ging ze onder meer over het sportbeleid. Ze is ondanks haar eerdere wethouderschap niet de meest ervaren bestuurder, maar ze heeft wel de meeste stappen gezet in de gemeenteraad. Ze was tussen 2002 en 2019 namelijk onafgebroken raadslid namens de ChristenUnie.