Dierenambulance waarschuwt Ten Boerster huisdierenbezitters na vermoeden vergiftiging katten

Een deel van de Groene Zoom in Ten Boer
Een deel van de Groene Zoom in Ten Boer © Google Street View
De Dierenambulance Groningen raadt huisdierenbezitters in Ten Boer de komende dagen aan een extra oogje in het zeil te houden als het gaat om de gezondheid van hun huisdieren. Zaterdag overleefden twee katten aan de Groene Zoom in het dorp ternauwernood een vermoedelijke vergiftiging.
'Beide katten moeten haast wel iets hebben gegeten wat vergiftigd was en hoewel we altijd voorzichtig moeten zijn met bepaalde uitspraken, kan het bijna niet missen dat ergens iets moedwillig is neergelegd', vreest medewerkster Marian Ubels.

Vreemd gedrag

Zaterdagochtend kwam de eerste melding binnen. 'Een kat lag aan de Groene Zoom heel raar te spartelen. Medewerkers vertelden dat het erg akelig was om te zien', zegt ze. Als baasjes hun huisdieren vreemd gedrag zien vertonen en het niet vertrouwen, is het normaal gesproken de bedoeling dat ze zelf een dierenarts bellen.
'Maar in dit geval was de eigenaar van de kat nergens te bekennen. En dan worden wij opgeroepen', licht Ubels toe.

Verbazing

De kat, die er niet best aan toe was, werd voor een spoedbehandeling overgebracht naar Zuidhorn. Ondertussen werd een oproep gedaan van wie het diertje was en meldde het baasje van de kat zich vrij snel. 'Zij herkende de kat, maar was tegelijkertijd ook verbaasd: eerder die ochtend was er nog niets aan de hand. Na een behandeling van de dierenarts werd de kat en het baasje herenigd. Zondagochtend kregen we een filmpje toegestuurd en leek alles weer goed te gaan.'

Weer naar Ten Boer

Eind goed al goed, zou je denken. Maar nog diezelfde zondagochtend kwam er weer een melding uit de Groene Zoom in Ten Boer. 'Ditmaal een andere kat, maar met dezelfde verschijnselen: hij lag er heel raar bij, maakte schokkende bewegingen en leek niet aanwezig te zijn', zegt Ubels. Nadat de dierenambulance voor de tweede keer binnen een etmaal naar de Groene Zoom in Ten Boer was gereden, was de eigenaar van de kat er inmiddels ook bij. Met spoed gingen ze naar de dierenarts.
Wat beide katten hebben binnengekregen is volgens de medewerkster van de dierenambulance nog altijd gissen. 'Het leek haast wel alsof ze een TIA hadden, maar dat komt niet vaak voor. Dit is te toevallig. Het enige wat je kunt doen is alert zijn op wat er in de buurt gebeurt. Er is voor zover bekend niets gevonden wat de vergiftiging heeft veroorzaakt', zegt Ubels. 'Maar wat ik wel weet is dat beide katten het niet hadden overleefd als ze niet op tijd waren behandeld.'

Dierenambulance waarschuwt

De Dierenambulance waarschuwt katten- en hondeneigenaren alert te zijn. 'Houd ze misschien toch even binnen, of minder lang naar buiten.' Dat zegt een medewerker in deze reportage van Daniëlle Rademaker voor OOGtv:
Dierenambulance na vergiftigde dieren: 'Eerste dagen toch binnenhouden'
Update dinsdag 14 juni 16.55: Video met waarschuwing van de Dierenambulance toegevoegd