Overheid stuurt NL-alert als testbericht, Oekraïners gewaarschuwd

Het testbericht dat maandag is verstuurd
Het testbericht dat maandag is verstuurd © ANP
NL-Alert verstuurt maandagmiddag om 12.00 uur weer een halfjaarlijks testbericht. Omdat dit het eerste bericht is sinds het begin van de oorlog in Oekraïne waarschuwt de organisatie vluchtelingen in hun eigen taal om niet te schrikken van het doordringende geluid.
Mensen die Oekraïners opvangen wordt gevraagd de waarschuwing door te geven, meldt de NOS.

'Voorzichtig mee omgaan'

In de opvang in Bierum zijn Oekraïense vluchtelingen maandagochtend uit voorzorg gewaarschuwd voor het alert: 'We hebben bewoners via WhatsApp op de hoogte gebracht dat er een bericht komt van de Nederlandse overheid. Dat ging gelukkig razendsnel rond. Ook hebben we het op het mededelingenbord gezet', zegt locatiemanager Jan Arie van der Kolk.
Hij wil voorkomen dat de 65 bewoners ervan schrikken: 'Je moet je ervan bewust zijn dat sommige mensen een trauma hebben opgelopen. Daarom moet je voorzichtig omgaan met alarmen.'

Uitleg opgesteld

De overheid kan een NL-Alert sturen naar mobiele telefoons om gebruikers te waarschuwen voor bijvoorbeeld een grote brand, noodweer of een aanslag. Tweemaal per jaar wordt het systeem getest, in december en juni.
Om de Oekraïners van het gebruik op de hoogte te stellen is er uitleg opgesteld in het Oekraïens en het Russisch, de twee hoofdtalen van het land. Vluchtelingen worden ook via sociale media van officiële instanties op het alarmbericht gewezen.
Ook Nederlanders krijgen een waarschuwing mee voor het testbericht: het advies is om rond het middaguur geen koptelefoon of oordopjes te gebruiken. Het schelle geluid van het testbericht kan erg hard klinken.

Niet te missen

Behalve op miljoenen mobieltjes is het bericht van vandaag ook te zien op digitale vertrekborden bij bus- en tramhaltes en honderden reclamezuilen door het hele land. Afgelopen zondagavond werd in onze provincie nog een NL-alert uitgegeven vanwege de zeer grote brand op industrieterrein Euvelgunne in de stad Groningen.