Rookmelders vanaf 1 juli verplicht: meeste slachtoffers door rook en niet door vuur

Rookmelders binnenkort  verplicht
Rookmelders binnenkort verplicht © ANP Foto
Vanaf 1 juli zijn rookmelders verplicht in alle woningen. Nieuwe wetgeving stelt dat op iedere verdieping waar gewoond wordt een rookmelder hoort te zijn. Dit was al zo bij nieuwbouwwoningen, maar wordt nu verplicht in elk huis.
Bij de Veiligheidsregio Groningen zijn ze blij met de nieuwe wet. 'Wanneer er 's nachts brand uitbreekt in je woning, word je niet wakker door rook. Je neus slaapt 's nachts ook, maar je wordt wel wakker van een rookmelder die afgaat. Daardoor heb je meer tijd om te vluchten en dit gaat het aantal slachtoffers terugdringen', verwacht Hans Foekens, hoofd risicobeheersing van de Veiligheidsregio.

Handhaving niet verwacht

Volgens Foekens overlijden er jaarlijks in Nederland zo'n veertig mensen door een woningbrand. Vanaf komende maand is een rookmelder dus verplicht, maar Foekens verwacht niet dat er gecontroleerd gaat worden. 'Het is een wet waarvan ik verwacht dat er niet op gehandhaafd gaat worden. Mensen worden verleid om rookmelder aan te schaffen en op iedere verdieping er één op te hangen.'

Koolmonoxidemelder niet verplicht

Iedere Groninger wordt geacht om de komende maand rookmelders in huis te hebben. Het is niet verplicht om ook een koolmonoxidemelder te hebben. 'We weten uit de statistieken dat er ook mensen omkomen door koolmonoxidevergiftiging, dat zijn wel minder slachtoffers dan door brand. Ik twijfel of je mensen ook moet verplichten om thuis een koolmonoxidemelder te hebben. Ik hoop dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen', zegt Foekens.

Gekoppelde rookmelders

Wanneer je nog geen rookmelder hebt, dan heb je nog een paar weken om er één aan te schaffen. 'Ze zijn wel iets duurder, maar ga voor de gekoppelde rookmelders. Dit zijn rookmelders die met elkaar communiceren. Mocht er bijvoorbeeld beneden brand uitbreken dan gaat niet alleen de rookmelder beneden af, maar ook die op andere verdiepingen.'