Oudste Nederlander Ebeltje Boekema-Hut uit Zevenhuizen (110) overleden

Ebeltje Boekema-Hut tijdens de viering van haar 109e verjaardag, vorig jaar
Ebeltje Boekema-Hut tijdens de viering van haar 109e verjaardag, vorig jaar © ANP
De oudste inwoonster van Nederland, Ebeltje Boekema-Hut uit Zevenhuizen, is zaterdagmiddag op 110-jarige leeftijd overleden.
Dat bevestigt een woordvoerder van de familie aan RTV Noord.
Ebeltje Boekema-Hut laat vier dochters achter, van wie de oudste 85 jaar is. Ze had meerdere kleinkinderen, achter- en achter-achterkleinkinderen.
'Wij hebben er als familie vrede mee', zegt schoonzoon Theo de Wit. ‘Wij hebben donderdag gezamenlijk afscheid genomen. Zaterdagmiddag om vier uur is ze overleden.’

Overleden in Vredewold

Boekema-Hut is overleden in verzorgingstehuis Vredewold in Leek, waar ze al jaren woonde. 'Ze heeft daar altijd met veel plezier gewoond. In haar kamer hing altijd een tegeltje met de spreuk 'dankbaar en tevree', die hebben we als herinnering aangeboden aan het verzorgingstehuis.'
De begrafenis van Boekema-Hut is donderdagmiddag in Zevenhuizen. Er is een uitvaartdienst in de protestantse kerk. ‘Mensen zijn welkom om afscheid te nemen’, aldus De Wit.

Goede genen

Het oud worden leek in de familiegenen te zitten: haar moeder was op haar 97e de oudste inwoonster van Leek, en haar overgrootmoeder werd 101 jaar oud.
Verslaggever Beppie van der Sluis verraste Boekema-Hut in 2018 op haar verjaardag:
Ebeltje, de oudste vrouw van Nederland is overleden
Ebeltje Boekema-Hut werd op 31 augustus 1911 geboren in Zevenhuizen als dochter van Jan Hut (1871–1957) en Bouktje Linker (1871–1969). Haar vader runde een agrarisch bedrijf. Op 8 november 1935 trouwde ze met Lammert Boekema. Zij en haar man namen de boerderij van vader Hut over en kregen in hun huwelijk vier dochters. Haar man Lammert stierf op 28 maart 1990 op 80-jarige leeftijd. Sindsdien verbleef Boekema-Hut in verzorgingstehuis Vredewold.
Oudste sinds mei vorig jaar
Ebeltje Boekema-Hut droeg de titel 'oudste inwoner van Nederland' sinds mei 2021, toen Cornelia (Kneelie) Boonstra uit Arnhem overleed. Ook Boonstra werd 110 jaar oud.
Het absolute leeftijdsrecord in Nederland staat op naam van Hendrikje van Andel-Schipper uit Hoogeveen, die 115 jaar werd en in 2005 overleed.