Andere koers Nationaal Programma Groningen: Remkes wil provincie niet verouderd achterlaten

Remkes (l) op werkbezoek in de nieuwe Campus Eemsdelta
Remkes (l) op werkbezoek in de nieuwe Campus Eemsdelta © Mario Miskovic / RTV Noord
Als het aan voorzitter Johan Remkes ligt, dan verschuift het accent bij het Nationaal Programma Groningen (NPG) van lokale gemeentelijke plannen, naar grote overkoepelende thema's. Het bestuur van het NPG moet het besluit nog nemen, maar de gewenste koers van Remkes is duidelijk.
Het aanleggen van kunstgrasvelden in Loppersum, Middelstum en Stedum, de verkeersveiligheid in Scheemda verbeteren of het aanleggen van een outdoor fitnesspark in Saaksum. Het is een greep uit kleinschalige lokale projecten die mede zijn gefinancierd door het Nationaal Programma Groningen. Maar is dit wat Groningen verder gaat helpen in de toekomst?

Vier pijlers

Remkes heeft er zijn twijfels over. Niet dat hij de lokale projecten slecht vindt, maar wil je Groningen echt beter achterlaten voor een volgende generatie, dan moet de ambitie omhoog. En dus wil hij het accent verleggen naar de landbouw- en energietransitie, de circulaire economie en de medische technologie. De vier pijlers zouden dominant moeten worden in de koers van het NPG.
Remkes tijdens een werkbezoek over waterstof bij EnTranCe
Remkes tijdens een werkbezoek over waterstof bij EnTranCe © Mario Miskovic / RTV Noord
'Dit zijn de lijnen die Groningen in structureel opzicht moeten helpen om de veranderingen in onze samenleving op een hele goede manier door te komen en te zorgen dat Groningen niet verouderd achterblijft', legt Remkes uit.
Of dat met een klein lokaal project dan niet kan? 'Dat hangt helemaal af van de aard van dat project. Maar je weet dat Nederland voor een aantal grote transities staat en dan is het de vraag: hoe zorg je er voor dat Groningen beter uit die transitie komt dan dat de provincie erin ging.'

Meer ambitie

De koerswijziging die Remkes voor ogen heeft, roept de vraag op waarom deze andere blik op het NPG er nu ineens komt? Volgens Remkes lag de wens er al langer vanuit het Nationaal Programma en zijn ze vanuit die wens bij hem uitgekomen als voorzitter.
Remkes (r) bij de nieuwe Campus Eemsdelta
Remkes (r) bij de nieuwe Campus Eemsdelta © Mario Miskovic / RTV Noord
'In het begin is bij het NPG gekozen voor het concept dat er nogal wat geld verdeeld werd over de gemeenten. Dan ligt het accent automatisch op lokale kleinere projecten. Ik zeg daarmee niet dat dit in de toekomst niet zo zal zijn, maar we willen meer ambitie.'
Wat deze aanstaande koerswijziging betekent voor de precieze verdeling van de gelden, is nog de vraag. 'Ik vind het veel te vroeg om daar iets over te zeggen', zegt Remkes. 'Maar mijn insteek is: geld volgt inhoud.'