Zevenhuizen heeft deze winter de ijsbaan terug: 'We pakken alles aan'

De ijsbaan bij het nieuwe multifunctioneel centrum De Molenstreek wordt geasfalteerd
De ijsbaan bij het nieuwe multifunctioneel centrum De Molenstreek wordt geasfalteerd © Jan Been/RTV Noord
In Zevenhuizen wordt dinsdag en woensdag de ijsbaan bij het nieuwe multifunctioneel centrum (mfc) De Molenstreek geasfalteerd. Door het terrein van 120 bij 45 meter te asfalteren, kan de weg worden gebruikt voor evenementen én kan in de winter in korte tijd een ijsvloer worden gemaakt.
Vrachtwagens met asfalt rijden dinsdagochtend af en aan. 'Vijftien vrachtauto's rijden heen en weer tussen de asfaltcentrale in Staphorst en Zevenhuizen, ieder drie vrachten, dus 45 vrachten in totaal. Dat moet voldoende zijn om die 120 bij 45 meter te leggen. Het gaat heel hard en het ruikt goed hè', zegt Harmannus Harkema enthousiast. Hij is vrijwilliger van de activiteitencommissie Zevenhuizen en houdt een oogje in het zeil.
Zevenhuizen heeft deze winter de ijsbaan terug

IJsbaan verbreden

Het pas geopende mfc is deels gebouwd op de oude ijsbaan. 'De ijsbaan werd 100 meter korter. De ijsvereniging wilde de baan breder hebben. We hadden de mogelijkheid om 'm breder te maken en dat is gebeurd. En dan komt van het een het ander en pakken we alles aan', zegt Harkema.
Onder het asfalt ligt een soort riolering die kan worden afgesloten. 'Het zijn twee buizenstelsels in de lengte waardoor je heel makkelijk water kunt aan- en afvoeren', zegt Harkema.

Soort Noordlaren, maar dan korter

Het idee is om, net als in Noordlaren, in de winter snel een ijsvloer te kunnen maken door een dun laagje water aan te brengen op het asfalt. Een rondje over de ijsbaan wordt straks 300 meter lang, maar dat is te kort om officiële langebaanwedstrijden te kunnen organiseren. Langebaanschaatsen vindt doorgaans plaats op een (natuurijs)baan van 400 meter lang.

Feestweek Zevenhuizen

De ijsbaan, gelegen tussen de voetbalvelden en de korfbalvelden wordt tevens een evenemententerrein voor bijvoorbeeld de jaarmarkt. 'In de winter een ijsbaan en zomers is-ie voor de mfc: je kunt er veel op organiseren', legt Harkema uit. 'In de feestweek van Zevenhuizen heb je hier bijvoorbeeld beachvolleybal, is er muziek, een oldtimershow, een zevenkamp, een mooie tent... elke dag iets tijdens de feestweek.'