'Energiebrigade Eemsdelta' moet energiekosten bij inwoners verlagen

Een pan op het vuur ter illustratie
Een pan op het vuur ter illustratie © Teona Swift/Pexels
Het college van de gemeente Eemsdelta wil een zogenoemde 'energiebrigade' oprichten om huishoudens in die gemeente te helpen om de maandelijkse energierekening te verlagen. Volgens het college wordt het voor huishoudens met een laag inkomen steeds moeilijker om de energierekening te betalen.
Het college van burgemeester en wethouders wil inwoners van Eemsdelta zo veel mogelijk helpen met het voorkomen van betalingsachterstanden.
De Energiebrigade Eemsdelta gaat huishoudens met een huur- of koopwoning met een inkomen dat lager is dan 110 procent van het bijstandsniveau ondersteunen om de energierekening te verlagen. De Rijksoverheid heeft hiervoor subsidies beschikbaar gesteld.
Aanbrengen van folie, radiatorventilatoren of tochtstrips
Meindert Joostens, wethouder

'Eenvoudige, maar effectieve maatregelen'

De brigade bestaat uit energiecoaches en energieklussers. Huishoudens krijgen bezoek van een zogeheten energiecoach en -klusser. Het bezoek en besparende maatregelen kost de bewoner niets.
'De coach bekijkt welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn en in overleg met de bewoner past de klusser die direct toe. Het gaat dan om eenvoudige, maar effectieve maatregelen, zoals het aanbrengen van radiatorfolie, radiatorventilatoren, tochtstrips of een waterbesparende douchekop', aldus wethouder Meindert Joostens.

Samenwerking

De gemeente zoekt voor het samenstellen van de energiebrigade de samenwerking met energiecoöperaties. 'Het is de bedoeling om samen met hen coaches en klussers te werven, op te leiden en te begeleiden. Dit kunnen zowel vrijwilligers als betaalde krachten zijn. Ook zoeken we de samenwerking met woningcorporaties die actief zijn in Eemsdelta. Een gezamenlijke aanpak kan voor bewoners tot meer resultaat leiden', zegt Joostens.

Brief of aanvraag indienen

Een deel van de huishoudens in Eemsdelta met een inkomen dat lager is dan 110 procent van het voor hun geldende bijstandsniveau, is bij de gemeente bekend. Zij ontvangen in september een brief van de gemeente met nadere informatie.
Huishoudens die geen brief ontvangen, maar wel een inkomen hebben dat niet meer is dan 110 procent van het bijstandsniveau, kunnen zelf een aanvraag voor een huisbezoek indienen, laat de gemeente weten.

Gemeenteraad

De eerste teams van de Energiebrigade gaan kort na de zomervakantie van dit jaar naar huishoudens toe. De gemeenteraad moet het voorstel om de rijksubsidies ook daadwerkelijk beschikbaar te stellen nog wel goedkeuren.