Wekdienst parlementaire enquête 27/6: De langverwachte verhoren beginnen

De parlementaire enquetecommissie
De parlementaire enquetecommissie © Tweede Kamer
Goedemorgen! De openbare verhoren van de parlementaire enquête gaswinning beginnen vandaag. Tijdens de openbare verhoren beginnen we iedere dag met onze wekdienst, zodat je weet wat je deze dag kunt verwachten.
Even een opfrisser: wat is die parlementaire enquête eigenlijk? Met dit zwaarste onderzoeksmiddel dat de Tweede Kamer kan gebruiken, moet de waarheid over de gaswinning in Groningen boven tafel komen. Na maanden van dossieronderzoek en besloten voorgesprekken, worden vanaf vandaag zeventig betrokkenen onder ede gehoord.

Wie worden vandaag verhoord?

10.00 uur: Herman de Muinck
Herman de Muinck woont tegenwoordig in Zuidlaren, maar heeft de gaswinning van dichtbij meegemaakt. Hij woonde 35 jaar in Slochteren, recht boven de Groningse gasbel. Als tienjarige jongen was hij getuige van de eerste gasboringen op het land van boer Kees Boon in Kolham toen het gasveld meer dan zestig jaar geleden werd ontdekt.
13.00 uur: Sijbrand Nijhoff
Sijbrand Nijhoff is een paardenboer uit Zijldijk. Hij maakte in 2018 de geheime overeenkomst uit 1963 openbaar waarin de samenwerking tussen het Rijk en de oliebedrijven is vastgelegd. Daaruit bleek dat de rol van de Staat in de gaswinning groter was dan gedacht. De zaak van Nijhoff leidde er onder meer toe dat staatsbedrijf EBN wordt gezien als mede-exploitant van het Groninger gasveld. Daarmee is het ook mede-aansprakelijk voor de schadeafhandeling. Nijhoff heeft de nadelige gevolgen van de gasproblematiek aan den lijve ondervonden.
14.30 uur: Susan Top
Susan Top heeft zich jarenlang ingezet voor gedupeerden van de gaswinning. Eerst namens de Dialoogtafel en later het Groninger Gasberaad. Ze zat om tafel met meerdere ministers om het belang van Groningers te verdedigen. Tot afgelopen najaar, want toen zwaaide Top gedesillusioneerd af. ‘Ik kan het voor mezelf niet meer verantwoorden om nu medeverantwoordelijk gehouden te worden voor deze chaotische brij aan regelingen en subsidies’, zei ze toen. ‘Terwijl de echte problemen nog steeds niet adequaat kunnen worden opgelost.’
De genoemde tijden zijn onder voorbehoud. Mogelijk loopt een verhoor uit, waardoor de starttijden kunnen veranderen.

Liveblog

Je kunt de openbare verhoren volgen op rtvnoord.nl/enquete. Ook houden we een liveblog bij waar onze verslaggevers opvallende uitspraken en momenten in bijhouden.

Vooruitblik deze week

De rest van de week staan er meer verhoren gepland. Op dinsdag zitten experts van de ondergrond Hans de Waal, Hans Roest en Peter van der Gaag tegenover de enquêtecommissie. Woensdag worden oud-directeur George Verberg van Gasunie en voormalig minister Annemarie Jorritsma verhoord. Donderdag is het de beurt aan vice-president Pieter Dekker van Shell en Johan de Haan van de NAM en vrijdag sluiten onderzoeker Tom Postmes van de RUG en Annemarie Heite uit Bedum de eerste verhoorweek af.
Vrijdag 1 juli is voorlopig de laatste verhoordag. Na het zomerreces gaan de openbare verhoren verder op maandag 29 augustus. Bekijk het exacte weekschema hier.

Terugblikken

Morgenochtend is er weer een nieuwe wekdienst. Dan kijken we ook terug op de verhoren van vandaag.