Groninger Museum koopt drie fotocollages van Franse kunstenaar JR

Chroniques de Clichy Montfermeil, Work in progress # 2 van kunstenaar JR
Chroniques de Clichy Montfermeil, Work in progress # 2 van kunstenaar JR © Groninger Museum
Het Groninger Museum heeft drie kunstwerken van de Franse kunstenaar JR gekocht. Het gaat om fotocollages uit de serie ‘Chroniques de Clichy Montfermeil’.
JR maakte foto’s van jongeren uit de banlieu (Franse voorsteden) en reageerde met de serie ‘Portraits of a Generation’ op hun reputatie. ‘Door het vervreemden van de gezichten van de jongeren reageerde JR op speelse manier op de eenzijdige weergave van de jongeren in de media’, kenschetst het Groninger Museum de werken.

66.000 bezoekers JR: Chronicals

Zondag was in het Groninger Museum de laatste dag van de tentoonstelling JR: Chronicals; die het afgelopen half jaar zo’n 66.000 bezoekers trok. De tentoonstelling was samengesteld door het Brooklyn Museum in New York en was ook al te zien in Londen. Na Groningen gaat de expositie nu door naar München.
JR groeide op in de Parijse buitenwijk Clichy Montfermeil en begon daar als tiener met een aantal vrienden graffiti te spuiten. Ook later werk van de Parijzenaar speelt zich vooral buiten af, maar toch wil hij geen 'straatkunstenaar' worden genoemd, zei museumdirecteur Andreas Blühm bij de start van de tentoonstelling in november.
De expositie van JR in het Groninger Museum
De expositie van JR in het Groninger Museum © RTV Noord/Reinder Smith

Traditie in street art

Het is niet de eerste keer dat het Groninger Museum een aankoop doet van een kunstwerk dat zijn oorsprong heeft op de straat. In de jaren 80, onder toenmalig museumdirecteur Frans Haks, was het een van de eerste musea ter wereld die graffiti en street art verzamelde.
Het afgelopen half jaar was er behalve het werk van JR ook een zaal met graffiti en street art uit de eigen collectie te zien. En er was in samenwerking met de stichting Kladmuur een tentoonstelling ingericht met het werk uit de beginperiode van Groningse graffiti-artiesten, zoals Mickey en Pinox.