Strand Delfzijl krijgt één paviljoen: 'Weidse uitzicht moet blijven'

Het strand van Delfzijl
Het strand van Delfzijl © Martin Drent/RTV Noord
Bij het nieuwe strand van Delfzijl komt ruimte voor één strandpaviljoen. Er zijn plannen voor meerdere strandtenten, maar de gemeente Eemsdelta wil daar uiteindelijk één van kiezen.
Het strand moet namelijk niet te vol worden, blijkt uit de zogeheten strandvisie die het college van burgemeester en wethouders dinsdag presenteert.

Niet heel groot

Op zomerse dagen trekt het stadsstrand de nodige bezoekers. Meerdere initiatiefnemers zien daar brood in en willen een paviljoen beginnen. De gemeente Eemsdelta heeft dat tot nu toe tegengehouden. Ze wilde eerst onderzoeken wat inwoners en ondernemers in de havenstad precies willen.
Daaruit blijkt dat het paviljoen maximaal vierhonderd vierkante meter groot mag worden: 'Dat is niet heel groot, twintig bij twintig meter. Het strand moet namelijk grotendeels strand blijven', zegt wethouder Annalies Usmany-Dallinga. 'Dat is vooral om het prachtige weidse karakter van het strand behouden.'
Het moet een overdekt paviljoen worden dat zowel in de zomer als in de winter open zal zijn.
Het moet een mooi hip strand blijven
Annalies Usmany-Dallinga, wethouder

Strandspullen kopen

Ook komt er ruimte voor een ijscokar en twee marktkramen. Daar kunnen bijvoorbeeld strandspulletjes worden verkocht. Eén daarvan komt op de dijk te staan, de andere twee onderaan de dijk. 'We willen de boulevard niet te vol zetten met allerlei mobiele kramen. Het moet een mooi hip strand blijven', zegt Usmany-Dallinga (Lokaal Belang Eemsdelta).
Er waren eerst drie plannen voor strandpaviljoens in Delfzijl. Twee daarvan hebben hun ideeën samengevoegd. De wethouder hoopt dat de overgebleven twee ook samen verder willen. Anders komt er een beoordelingscommissie die een keuze gaat maken.

Nog niet dit jaar

De gemeenteraad praat over twee weken over het voorstel. Dat is nog voor de zomervakantie, maar het strandpaviljoen zal er zeker nog niet dit jaar staan.
Als de visie goedgekeurd wordt, moet het bestemmingsplan namelijk aangepast worden. Daarna moeten de initiatiefnemers een vergunning aanvragen. Aangezien het paviljoen buitendijks is, moet daar nog goed naar worden gekeken. De ijscokar kan er, net als vorig jaar, al wel staan.