Crisis in Ter Apel verergert: brandweer assisteert bij opzetten 40 extra tenten

De brandweer van Ter Apel helpt mee met het opzetten van de 50 tenten
De brandweer van Ter Apel helpt mee met het opzetten van de 50 tenten © Marten Nauta/RTV Noord
Westerwolde wil ze niet, en het COA evenmin: tenten voor asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Maar nood breekt wetten: 'We hebben juist méér tenten nodig', zegt COA-manager Stuivenberg. Het Rode Kruis zet daarom dinsdagavond, geassisteerd door de brandweer van Ter Apel, nog eens veertig tenten op.
Het Rode kruis plaatste afgelopen nacht tien tenten op het terrein van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Daarin hebben zo'n dertig mensen de nacht doorgebracht. 'Maar het probleem is weer iets groter geworden dan het gisteravond was', zegt Gert-Jan Stuivenberg, adjunct regiomanager COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers).

Geen andere crisisopvang gevonden

Stuivenberg verwacht dat er de komende nacht nog meer mensen van de tenten gebruik zullen moeten maken.
'Elke dag is het weer anders qua instroom', zegt hij, 'maar volgens een voorzichtige berekening zullen we de komende nacht 130 plekken tekort komen. In de acht tenten die er nu staan kunnen vier keer acht mensen slapen, dus we komen straks nog steeds honderd plekken tekort.'
Dit is verschrikkelijk. Dit ligt ver onder de grens
Gert-Jan Stuivenberg - adjunct regiomanager COA
Het COA heeft andermaal de hulp ingeroepen van het Rode Kruis. 'Het Rode Kruis kennende gaan zij helpen, dus ik ga ervanuit dat deze mensen hier vannacht niet in de kou in de buitenlucht hoeven te slapen.'
Ter Apel heeft nóg meer tenten nodig

Rode Kruis plaatst dinsdagavond nog veertig tenten bij

Susan van Geijn van het Rode Kruis: 'Er staan al tien tenten, en we gaan er vanaf 19:00 uur dinsdagavond veertig tenten bijplaatsen. Al hopen we dat er voor vannacht nog een extra crisisopvang bijkomt.' De extra tenten komen op een parkeerplaats, waar normaal gesproken auto's van het personeel staan. Medewerkers is nu gevraagd hun voertuig te verplaatsen, zodat er tenten kunnen komen.
'Het Rode Kruis wil met klem benadrukken dat deze tenten geen goede langdurige opvangplek zijn en niet voldoen aan de humanitaire standaarden', aldus de organisatie.

Brandweer Ter Apel helpt met opzetten tenten

De brandweer van Ter Apel is opgeroepen om te helpen met het opzetten van de veertig tenten. 'We hebben handen nodig', bevestigt een woordvoerder van het Rode Kruis. Vijftien Ter Apeler brandweermannen helpen na achten inmiddels met het opzetten van de tenten.
Brandweermannen arriveren in Ter Apel om de helpende hand te bieden
Brandweermannen arriveren in Ter Apel om de helpende hand te bieden © Marten Nauta/RTV Noord

Plek voor 240 mensen

In de veertig tenten die dinsdagavond neer worden gezet, kunnen tweehonderd mensen slapen. Het Rode Kruis levert de tenten compleet met veldbedden en dekens. In totaal heeft het Rode Kruis tenten geleverd waar 240 man in zou kunnen slapen. De tenten worden opgezet op het terrein van het aanmeldcentrum en daar omheen.
Kinderen lagen te rillen van de kou. Dit is onacceptabel
Marieke van Schaik - directeur van het Nederlandse Rode Kruis
'Onze hulpverleners', zegt Marieke van Schaik, directeur van het Nederlandse Rode Kruis, 'hebben afgelopen nacht gezien dat er zelfs kinderen sliepen in de tenten, terwijl het ’s nachts best koud werd. Kinderen lagen te rillen van de kou. Dit is onacceptabel en wij willen niet dat er nog kinderen in de tenten slapen.'
Een asielzoeker wacht
Een asielzoeker wacht © Marten Nauta/RTV Noord
Een Rode Kruis-woordvoerder in Ter Apel: 'We hebben vijftig tenten bij ons, maar we weten niet hoeveel plek we hebben.'
De hulporganisatie heeft aan het COA gevraagd om kinderen op andere locaties onder te brengen.

Verschrikkelijk

Stuivenberg noemt de situatie verschrikkelijk. 'Natuurlijk willen we dit niet. Wat betreft het COA ligt dit ver onder de grens.'