Nog geen duidelijkheid over tijdelijke verhuizing leerlingen basisschool in Leek

Brede school De Violier in Leek
Brede school De Violier in Leek © Jan Been/RTV Noord
Het is nog niet duidelijk waar de 125 leerlingen van brede school De Violier in Leek tijdens de uitbreiding van het gebouw les gaan krijgen. Bij ouders ontstond onrust toen uitlekte dat de leerlingen mogelijk tijdelijk naar Zevenhuizen moeten verhuizen. Die zien dat niet zitten, onder meer vanwege de gevaarlijke verkeerssituatie tussen beide dorpen.
Dinsdagmiddag hield onderwijsorganisatie Quadraten, waar De Violier onder valt, een informatiebijeenkomst voor de ouders. Bestuurder Patrick Tuil van Quadraten begon de bijeenkomst met het aanbieden van zijn excuses vanwege de rommelige communicatie rond de zaak en de onrust die daardoor was ontstaan.

Niet veel wijzer

Veel wijzer werden de ouders niet, want voor het antwoord op de vraag of er bij De Violier noodlokalen kunnen worden geplaatst verwees Tuil naar de gemeente Westerkwartier. Die is verantwoordelijk is voor de huisvesting. Ook wilde hij geen toezegging doen om bij de gemeente aan te dringen op deze volgens de ouders enige goede oplossing. Het kwam Tuil te staan op boegeroep.
Ik kan geen toezeggingen doen. De gemeente gaat over de noodlokalen
Patrick Tuil - Quadraten
‘Ik kan die toezegging niet doen, omdat ik daarmee valse verwachtingen wek. De gemeente gaat over huisvesting, dus ook over noodlokalen of andere mogelijke oplossingen. Daar zijn wij afhankelijk van.’

Nu alweer te klein

De Violier in de nieuwbouwwijk Oostindie biedt onderdak aan obs De Hasselbraam en cbs Van Panhuys. De school is nog maar net in gebruik genomen en is nu alweer te klein. De school gaat uitbreiden met vier lokalen, maar moet daarvoor wachten op toestemming van de gemeenteraad van Westerkwartier. De verwachting is dat de raad daar het komend najaar een besluit over neemt.
Op de gevel van de Violier prijkt een spandoek met een oproep om de petitie te tekenen
Op de gevel van de Violier prijkt een spandoek met een oproep om de petitie te tekenen © RTV Noord
In afwachting van dat besluit zoekt Quadraten tijdelijke huisvesting voor vijf groepen. Die groepen met in totaal 125 leerlingen kunnen tijdens de werkzaamheden niet in het gebouw blijven. Volgens Quadraten gaat het over een periode van zes maanden.
Een van de opties is huisvesting in het leegstaande schoolgebouw cbs De Delta in Zevenhuizen. Die school fuseert met de nabijgelegen obs Het Veenpluis en samen krijgen ze onderdak in Het Veenpluis.

Ouders zijn zich rot geschrokken

De ouders schrokken zich rot, want een tijdelijke verhuizing naar het vier kilometer verderop gelegen Zevenhuizen zien ze niet zitten. De leerlingen moeten dan, mogelijk op de fiets, langs het Leekster Hoofddiep en dat vinden de ouders gevaarlijk. Ze kregen steun van een buurtvereniging in Zevenhuizen, die de verkeerssituatie rond De Delta onveilig vindt.
We willen maar een ding en dat is noodlokalen hier bij De Violier
Petra Janssen namens de ouders
Ouders van De Violier en de buurtvereniging trekken sinds vorige week samen op. Omdat het gebouw van Het Veenpluis te klein is om na de fusie met De Delta alle leerlingen te bergen, worden daar noodlokalen geplaatst. De buurtvereniging en de ouders van De Violier pleiten ervoor het samengaan van de De Delta met Het Veenpluis nog even uit te stellen. De noodlokalen kunnen dan bij de school in Oostindie worden neergezet.
Volgens Patrick Tuil van Quadraten is dat geen optie, want het zou in Zevenhuizen niet gaan om noodlokalen, maar om een semi-permanente uitbreiding die mogelijk tien jaar blijft staan.

Ruimte genoeg

Volgens de bestuurder wordt niet alleen gekeken naar een mogelijke tijdelijke verhuizing naar Zevenhuizen, maar wordt ook gekeken naar andere oplossingen, zoals bij scholen in Leek en Tolbert die ruimte over hebben. ‘Een besluit daarover is nog niet genomen', benadrukte Tuil, ‘de gemeente Westerkwartier gaat daarover.’
Al met al werden de ouders er niet veel wijzer van. De ouders, onder wie Petra Janssen die een protestpetitie begon, verzuchtten tijdens de bijeenkomst dat Quadraten en de gemeente Westerkwartier naar elkaar blijven wijzen.
Janssen: ‘We willen maar een ding en dat is noodlokalen hier bij De Violier. Daar is ruimte genoeg voor en de leerlingen blijven bij elkaar. Nu weten we nog steeds niet waar we aan toe zijn en dat is niet goed voor de ouders en al helemaal niet voor onze kinderen.’