COA-parkeerplaats wordt opvangplek: ‘Liever zouden we hier helemaal niet staan’

De brandweer helpt met het opzetten van het tentenkamp
De brandweer helpt met het opzetten van het tentenkamp © Noordernieuws
Het is een komen en gaan op het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Rode Kruisvrijwilligers, asielzoekers, COA-medewerkers, brandweermensen en beveiligers rijden en lopen in en uit.
Intussen worden op de COA-parkeerplaats tientallen dozen uitgepakt, met tenten die net vanuit Loenen, vlak onder Apeldoorn, naar Ter Apel zijn gebracht.

Wachten tegen het hek

De tenten worden opgezet door de Rode Kruisvrijwilligers en brandweerlieden, onder toeziend oog van wachtende vluchtelingen van diverse leeftijden, uit allerlei landen. Zij zitten tegen het hek aan dat het COA-terrein van het perceel van de IND scheidt. Of ze liggen in het gras, omdat er in het aanmeldcentrum geen plek voor ze is.
Een asielzoeker wacht
Een asielzoeker wacht © Marten Nauta/RTV Noord
Rond 19.30 uur vertrekken de laatste geparkeerde auto’s van het COA-parkeerterrein. Ze moeten wijken voor de veertig tenten die het Rode Kruis er dinsdagavond neerzet. De parkeerplaats verandert in een opvangplek.
Normaal gesproken gebruiken we dit soort tenten bij bijvoorbeeld grote rampen in het buitenland
Iris van Deinse - woordvoerder van het Rode Kruis
Rode Kruis: 'We zouden hier liever niet staan'
‘Liever zouden we hier helemaal niet staan’ zegt Iris van Deinse, woordvoerder van het Rode Kruis, terwijl de tenten worden opgebouwd. Dat de hulporganisatie dit soort hulp biedt in Nederland is dan ook relatief uniek.
‘Verspreid over Nederland hebben we dit soort tenten liggen. Maar tot nu toe hebben we ze alleen in Almere en Alkmaar gebruikt, ook voor asielopvang. Normaal gesproken gebruiken we dit soort tenten bijvoorbeeld bij grote rampen in het buitenland, bijvoorbeeld bij aardbevingen.’

Structurele oplossing

‘We willen heel graag dat er een structurele oplossing komt voor de huidige asielproblematiek’, zegt Van Deinse. ‘Maar de mensen hier verdienen een dak boven hun hoofd volgens humanitaire standaarden. Daarom zijn we hier vandaag.’
De brandweer van Ter Apel helpt mee met het opzetten van de 50 tenten
De brandweer van Ter Apel helpt mee met het opzetten van de 50 tenten © Marten Nauta/RTV Noord
Als Rode Kruis vinden het ontoelaatbaar dat mensen buiten op het gras moeten slapen
Iris van Deinse - woordvoerder van het Rode Kruis
Want, weet Van Deinse, het alternatief is dat mensen op het gras moeten slapen, zoals al eens eerder gebeurde in Ter Apel.

Extra dekens

‘Als Rode Kruis vinden we dat ontoelaatbaar, want het wordt ‘s nachts koud. Daarom zetten we de tenten op verzoek van het COA neer, en hebben we extra dekens meegenomen zodat mensen het warm genoeg hebben vannacht. In de hoop dat we de tenten straks zo snel mogelijk weer weg kunnen halen.’