Sorghvliethal in Veendam wordt crisisnoodopvang voor honderd vluchtelingen

Het interieur van de Sorghvliethal
Het interieur van de Sorghvliethal © YouTube/Beeldbewerking RTV Noord
De Sorghvliethal in Veendam wordt tijdelijk omgebouwd tot crisisnoodopvanglocatie. De opvangplek biedt plaats aan zo'n honderd vluchtelingen.
Dat heeft het college van B&W van Veendam besloten. De hal wordt momenteel ingericht en gaat woensdagavond direct open.
De tijdelijke opvanglocatie in Veendam moet het aanmeldcentrum in Ter Apel weer wat lucht geven. In het aanmeldcentrum is plek voor maximaal tweeduizend asielzoekers, maar vaak zijn het meer. Het komt geregeld voor dat pas aangekomen asielzoekers de nacht moeten doorbrengen op stoelen. Om te voorkomen dat mensen 's nachts in de buitenlucht moeten slapen, heeft het Rode Kruis tenten op de parkeerplaats neergezet.

Tijdelijk verblijf

De gemeente Veendam is enige tijd op zoek geweest naar een passende locatie, nadat het Rijk de regio om hulp vroeg.
'Het college van burgemeester en wethouders vindt dat de gemeente een verantwoordelijkheid heeft om een bijdrage te leveren aan de opvang van vluchtelingen en asielzoekers', zegt burgemeester Berry Link. 'Dat betekent dat vluchtelingen die bij aankomst in Ter Apel niet direct geholpen kunnen worden, hier tijdelijk verblijven. Deze mensen verblijven kort in de gemeente Veendam. Daarna vertrekken zij naar een andere locatie in ons land.'

Duizenden opvangplekken nodig

In de provincie Groningen zijn inmiddels diverse (crisis)noodopvanglocaties ingericht. In de Topsporthal in Leek verblijven 150 mensen. Aanvankelijk was dat bedoeld voor twee weken, maar die periode is inmiddels verlengd tot de zomervakantie. In de stad Groningen worden honderd asielzoekers opgevangen in een voormalig Leger des Heilspand. Zij kunnen daar tot half juli blijven. En in de sporthal in Finsterwolde verblijven zestig mensen. Deze crisisnoodopvanglocatie wordt komende vrijdag opgeheven.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zit te springen om duizenden nieuwe - permanente - opvangplekken voor asielzoekers. Weinig gemeenten zijn bereid daaraan mee te werken. Omdat de instroom van asielzoekers momenteel groter is dan gemiddeld, is het asielopvangsysteem in ons land vastgelopen.

Ook crisisnoodopvang zit vol

Om de druk op Ter Apel te verlichten, hebben de veiligheidsregio's vorige maand afgesproken bij toerbeurt zeshonderd crisisnoodopvangplekken te regelen, verdeeld over vier regio's tegelijk. De opvang in Leek was onderdeel van die afspraak.
Inmiddels is duidelijk dat die zeshonderd plekken niet genoeg zijn. Staatssecretaris Van der Burg (Justitie en Veiligheid) wil vier grote opvanglocaties verspreid over het land realiseren, maar dat heeft tot nu toe nog geen concreet resultaat opgeleverd. Hetzelfde geldt voor vier nieuwe aanmeldcentra. Zolang die er niet zijn, moet vrijwel elke asielzoeker die Nederland binnenkomt, eerst naar Ter Apel.