Podcastmakers komen via vergeten volksliedje bij viervoudige moord in Doezum

IJje Wijkstra
IJje Wijkstra © RTV Noord
Een moord waarbij vier veldwachters werden doodgeschoten. Het gebeurde op 18 januari 1929 bij het huis van IJje Wijkstra in Doezum.
Wijkstra was verliefd op Aaltje van der Tuin en zij ook op hem. Zij verliet haar zes kinderen voor Wijkstra en trok bij hem in. Dat werd niet geaccepteerd en dus kwamen vier veldwachters Aaltje ophalen om haar weer terug te brengen bij haar kinderen. Op dat moment gebeurde er iets in het hoofd van Wijkstra waardoor hij de vier veldwachters doodschoot.

Het verhaal achter een vergeten volksliedje

Nu, bijna honderd jaar later, leeft het verhaal nog steeds en is er een podcast gemaakt over deze geruchtmakende viervoudige moord. De makers zijn Lot Broos en Michiel van de Weerthof van de Radio5-podcast Lagelieder. Elke aflevering trekken ze een oude opname van een vergeten volksliedje tevoorschijn en gaan ermee op pad. Op zoek naar verhalen over en achter dat liedje.
Het bleek een echt true crime-verhaal te zijn
Michiel van de Weerthof
Zo stuitten ze op een liedje, gezongen door twee vrouwen uit Valthermond, over een man die vier veldwachters doodschoot. 'De tekst in dit liedje was zo gruwelijk en zo grafisch. We vertrokken met onze apparatuur aan naar Lucaswolde. Want over die plaats zongen de vrouwen in het liedje. Eenmaal daar bleek het verhaal echt te kloppen! Wij komen van onder de rivieren en hadden geen flauw idee. Het bleek een echt true crime-verhaal te zijn dat ook nog enorm leeft in de regio'. De podcastmakers klopten aan bij mensen in het dorp en kregen toen de naam van IJje Wijkstra te horen. Daarop togen ze naar Doezum, waar het drama zich heeft afgespeeld.
Podcastmaker Michiel van de Weerthof op zoek naar het verhaal van IJje Wijkstra
Podcastmaker Michiel van de Weerthof op zoek naar het verhaal van IJje Wijkstra © eigen foto

'Dit nooit in laten zien'

Michiel van de Weerthof: 'Dankzij onze samenwerking met de gemeente Westerkwartier hebben we heel veel archiefstukken kunnen bekijken. Daar stonden soms ook spannende teksten op als: 'Dit nooit in laten zien'. We hebben mensen van nu geïnterviewd en samen met de Stichting Mien Westerkwartier geprobeerd het dialect van toen tot leven te wekken.' Spoilers wil Van de Weerthof niet geven: 'Dan moeten mensen maar zelf luisteren'.
De podcast is te beluisteren in de Podcast-app of op Lagelieder.nl.