Wisselwoningen Zandeweer komen op terrein tijdelijk dorpshuis te staan

Het terrein waar de 28 tijdelijke woningen in Zandeweer komen
Het terrein waar de 28 tijdelijke woningen in Zandeweer komen © Gemeente Het Hogeland
De 28 tijdelijke woningen die nodig zijn voor de versterkingsoperatie in Zandeweer, komen op een braakliggend terrein aan de Onnemaweg. Op die plek staat nu het tijdelijke dorpshuis. Dat heeft de gemeente Het Hogeland woensdagochtend bekendgemaakt.
Aan de Albert van der Zielstraat, de Poelweg en de Onnemaweg in het dorp moeten tientallen woningen worden versterkt, gesloopt en herbouwd.
De bewoners moeten tijdelijk uit huis en daarvoor zijn 28 wisselwoningen nodig. Aanvankelijk werd voor Zandeweer nog gedacht aan twaalf wisselwoningen, maar dat bleek bij lange na niet genoeg.

Gemeente volgt voorkeur bewoners

De gemeente heeft samen met het dorp gekeken naar een geschikte locatie voor de 28 tijdelijke woningen. Uit een peiling die in Zandeweer, Eppenhuizen, Doodstil en omgeving is gehouden, werd duidelijk dat een groot deel van de inwoners een voorkeur heeft voor de locatie aan de Onnemaweg.
Het college van burgemeester en wethouders volgt die voorkeur. Volgens het gemeentebestuur is de locatie ruim genoeg voor 28 tijdelijke woningen en goed bereikbaar vanaf de Onnemaweg.
Bovendien komt het perceel binnenkort vrij, omdat het nieuwe dorpshuis bijna klaar is, waardoor het tijdelijk dorpshuis niet langer nodig is.

Onderzoek naar gevolgen

De gemeente gaat de exacte invulling van de locatie en de gevolgen voor het dorp nog nader onderzoeken. Daarbij gaat het om de inrichting van de tijdelijke wijk, de aansluiting naar het dorp en de ontsluiting voor het bouwverkeer.
De Nationaal Coördinator Groningen kan nu een vergunning aanvragen voor de bouw van de 28 wisselwoningen. Het is de bedoeling dat de locatie maximaal vijf jaar gebruikt wordt.