Marijke Schermer is nieuwe gastschrijver RUG

Marijke Schermer
Marijke Schermer © Annaleen Louwes
Roman- en toneelschrijver Marijke Schermer is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen 2022-2023. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Het gastschrijversschap van de RUG bestaat sinds 1986.
Marijke Schermer werd in 1975 geboren in Amsterdam, maar groeide grotendeels op in Groningen. Daarna studeerde ze aan de Toneelschool Arnhem om actrice te worden. Ze behaalde wel haar diploma, maar speelde nooit toneel. Ze schreef toneelstukken en tekstboekjes van opera's, operettes, balletten en musicals. Ook regisseerde ze haar eigen en andermans werk. Haar eigen werk werd door meerdere gezelschappen gespeeld en vertaald in het Engels, Duits, Frans en Roemeens. In 2009 kreeg Schermer de Charlotte Köhler Prijs voor haar toneelwerk.

'Een van de interessantste schrijvers van Nederland'

Haar schrijverscarrière omvat ook korte verhalen en romans. De roman 'Liefde, als dat het is' stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2020. Naar aanleiding van deze roman schreef de NRC dat Schermer 'hard op weg is een van de interessantste schrijvers van Nederland te worden'.
Lezingen en werkcolleges
Op 12 september gaat hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Mathijs Sanders met Marijke Schermer in gesprek over haar werk, haar achtergrond en over haar observaties van het leven. In de daaropvolgende drie openbare lezingen bespreekt Schermer drie verschillende thema’s: personages en relaties, over wat er tussen de regels wordt geschreven en hoe je omgaat met de werkelijkheid in fictie. In de werkcolleges gaan de studenten onder begeleiding van Schermer aan de slag met deze thema’s.

Bekende voorgangers

Marijke Schermer maakt als gastschrijver van de Rijksuniversiteit deel uit van een illuster gezelschap. Onder anderen Gerrit Krol, Bernlef, Rutger Kopland en recenter Kader Abdolah, Arthur Japin en Auke Hulst gingen haar voor.