Negatief zwemadvies vanwege blauwalg in deel Paterswoldsemeer

Bord met een negatief zwemadvies
Bord met een negatief zwemadvies © Dennis Venema
De provincie Groningen heeft woensdag een negatief zwemadvies afgegeven voor het strand de Lijte bij het Paterswoldsemeer. Voor de Lettelberterplas geldt vanaf nu een waarschuwing voor blauwalg.
Bijna ieder jaar ontstaat blauwalg in het Paterswoldsemeer en andere wateren. Blauwalg is geen alg, maar een bacterie die zich onder bepaalde omstandigheden snel kan vermeerderen. De gifstoffen die de bacteriën afgeven, kunnen klachten veroorzaken als huidirritatie, misselijkheid en diarree.
In het Paterswoldsemeer gaat het nu om het zuidelijke deel bij zwemlocatie De Lijte. Door te veel blauwalg wordt zwemmen daar ontraden wegens een grote kans op medische klachten. Voor de Lettelberterplas bij Lettelbert geldt vooralsnog alleen een waarschuwing.

Ook in andere wateren

In andere zwemwateren in de provincie is ook blauwalg geconstateerd. Daar gelden eerder afgegeven waarschuwingen. Het betreft 120 meter strand van Langebosch bij Veendam, Plan Zuid in Oude Pekela, Natte Horizon in Bourtange en De Venen op Parc Emslandermeer. Het zwemwater bij Camping Wedderbergen in Wedde heeft een negatief zwemadvies wegens bacteriologische vervuiling door honden.
Verder geldt nog een zwemverbod voor de Botjeszwembaai bij Zuidbroek. Dat is als gevolg van een hogere waterstand dan normaal, waardoor het water dieper is dan aangegeven op de borden.