Bezoek minister Staghouwer om veiligheidsredenen verplaatst

Henk Staghouwer op werkbezoek in Bellingwolde
Henk Staghouwer op werkbezoek in Bellingwolde © Martijn Folkers/RTV Noord
Het bezoek van minister Henk Staghouwer van Landbouw aan onze provincie is woensdagochtend op het allerlaatste moment verplaatst. Staghouwer zou een werkbezoek afleggen bij een boer in Vlagtwedde, maar dat werd uiteindelijk een bezoek aan boer Wietse Duursma in Bellingwolde.
'Er waren signalen dat er boeren met trekkers zouden komen’, vertelt Wietse Duursma, melkveehouder en bestuurslid van LTO Noord afdeling Groningen. ‘Uiteindelijk gaat het om de veiligheid van mensen die erbij zijn. Vandaar dat we ervoor gekozen hebben om het bezoek te verplaatsen.’
Duursma vertelde bij het verwelkomen van de minister dat de boer in Vlagtwedde er door de signalen ook geen goed gevoel meer bij had. Ook dat speelde mee bij het besluit om het bezoek bij Duursma zelf te plannen.
Dit is schijnbaar het gevoel dat leeft onder boeren
Minister Henk Staghouwer

Kijkje bij Liefthingsbroek overgeslagen

Minister Staghouwer, die eerder Landbouwgedeputeerde was in Groningen, erkent dat er op het allerlaatste moment is uitgeweken. ‘Er is besloten dat dit verstandiger zou zijn’, zegt hij. ‘Je kan je door die sentimenten laten leiden, maar dat doe ik niet. Het is wel jammer, want het is altijd het doel om met elkaar in gesprek te gaan, maar dit is schijnbaar het gevoel dat leeft onder boeren.’
Staghouwer trof alsnog vertegenwoordigers van de landbouwsector. Hij werd gewezen op de gebiedsgerichte aanpak in Westerwolde. Vanwege tijdgebrek zat een kijkje bij Natura 2000-gebied Liefthingsbroek er niet meer in. In Bellingwolde uitten met name boeren hun zorgen over de stikstofaanpak en de mogelijke gedwongen uitkoopregeling. LTO-bestuurder Dirk Bruins benadrukte vooral dat Staghouwer moet werken aan ‘perspectief voor de sector’.