Twee ontwikkelaars ruziën om dezelfde plek voor windmolens in Eemshaven

De Emmapolder bij de Eemshaven
De Emmapolder bij de Eemshaven © Google Streetview
Vattenfall wil 24 nieuwe windmolens bouwen aan de westkant van de Eemshaven. Maar de energiemaatschappij is niet de enige. Ontwikkelaar Wintermolen wil twee windmolens plaatsen in precies hetzelfde gebied. Die plannen gaan niet samen.
De politiek moet nu de keuze maken tussen Vattenfall en Wintermolen. Een lastig dilemma, zo blijkt woensdag tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten.

Hoe zit het?

Het speelt zich af in de Emmapolder, vlak boven Uithuizermeeden en Roodeschool. Vattenfall wil de windmolens in vier verschillende rijen neerzetten, zo is te zien op dit kaartje:
De beoogde locaties voor de windmolens in de Emmapolder
De beoogde locaties voor de windmolens in de Emmapolder © Provincie Groningen
Maar dan komt Wintermolen om de hoek kijken. Die wil twee windmolens bouwen in de bovenste rij. De plekken zijn aangegeven met oranje vierkantjes.
We zijn verbaasd en zeer verontwaardigd
Berend Wiersum - grondeigenaren die meedoet bij Vattenfall
Dat is volgens Vattenfall zo dichtbij, dat drie of vier windmolens uit hun plan moeten wijken. Een miljoenenstrop, want met de prijzen van tegenwoordig wil de energiereus zoveel mogelijk stroom opwekken. Zeker met turbines van ruim tweehonderd meter tiphoogte.
'We zijn verbaasd en zeer verontwaardigd', zegt Berend Wiersum, een van de grondeigenaren die meedoet bij Vattenfall. 'Wintermolen gaat dwars door ons windpark heen. Onze plannen worden teniet gedaan.'

Opbrengsten delen

Samenwerken zit er niet meer in. Dat lijkt een centenkwestie. Vattenfall werkt samen met achttien grondeigenaren die zich hebben verenigd in stichting Eemswind. De opbrengst wordt verdeeld onder alle eigenaren in het gebied en buurtbewoners. Ook gaat er geld naar de energiecoöperatie in Oudeschip.
Twee grondeigenaren doen daar niet aan mee. Zij kiezen ervoor om door te gaan met Wintermolen. Directeur Henk in 't Hout zegt ideeën te hebben om de opbrengst te delen: 'Niet alleen Roodeschool en Oudeschip, maar een groter gebied. We willen andere dorpen mee laten doen.' Een concreet plan ligt er (nog) niet.
Partijen vragen woensdag of beide ontwikkelaars alsnog met elkaar om tafel willen, om de plannen samen te voegen. Wintermolen wil dat wel, maar Vattenfall niet. Die ziet er niets in om de opbrengsten straks te delen met een andere ontwikkelaar. De twee boeren blijven wel welkom om zich aan te sluiten bij Eemswind.
De Emmapolder, ten westen van de Eemshaven, waar het windpark moet komen
De Emmapolder, ten westen van de Eemshaven, waar het windpark moet komen © RTV Noord

Contract met provincie

Nu zou je verwachten dat GroenLinks-gedeputeerde Melissa van Hoorn zou kiezen voor de meeste opwek van duurzame energie, maar Gedeputeerde Staten sorteert voor op het plan van Wintermolen. Ook al gaat dat ten koste van een aantal windmolens. Van Hoorn geeft aan dat er geen juridische redenen zijn om het plan te weigeren. Daardoor heeft de provincie geen poot om op te staan.
Er is nóg een reden: de provincie moet Wintermolen helpen met het vinden van geschikte plekken voor nieuwe windturbines. Dat vloeit voort uit een eerder gemaakte afspraak tussen de ontwikkelaar en de provincie.
Wintermolen heeft de afgelopen jaren - op verzoek van de provincie - tien 'alleenstaande' windmolens van rond de vijftig meter hoog gesloopt. In ruil daarvoor moet de provincie haar best doen om nieuwe plekken te vinden waar meer windmolens bij elkaar staan. Dat is onder meer de Eemshaven.

Boeren tien jaar bezig

Aan de andere kant heeft de provincie ook gesprekken gevoerd met Vattenfall. De boeren zijn inmiddels zo'n tien jaar bezig met de plannen voor windpark Eemshaven-West. Vattenfall is nodig om een windpark van zo'n formaat van de grond te krijgen.
'We hebben al met drie gedeputeerden om tafel gezeten hierover. Moorlag, Homan en nu Van Hoorn', zegt Geert Bentema, voorzitter van stichting Eemswind. 'Hoe is het dan mogelijk dat in hetzelfde gebied een ander plan wordt aangenomen?'

Over twee weken duidelijkheid

Op 29 juni moet Provinciale Staten een besluit nemen. Coalitiepartijen durven zich er woensdag nog niet over uit te spreken. Duidelijk is wel dat er hoe dan ook bezwaar wordt gemaakt, linksom of rechtsom. Een juridische strijd in dit verhaal lijkt onvermijdelijk.