Vrachtschip ramt Oosterhamrikbrug in Stad

De politie is ter plaatse en doet onderzoek naar de aanvaring
De politie is ter plaatse en doet onderzoek naar de aanvaring © Patrick Wind/112 Groningen
Een vrachtschip met containers heeft woensdagmiddag de Oosterhamrikbrug over het Van Starkenborghkanaal in de stad Groningen geramd.
De aanvaring gebeurde rond 17:00 uur. Volgens een getuige heeft de stuurhut van het schip schade opgelopen en zijn er verschillende containers aan boord verschoven. De exacte schade aan brug en boot is nog niet duidelijk, al lijkt die op het eerste gezicht mee te vallen. Niemand raakte gewond.

Gevaarlijke stoffen

Het schip heeft in het recente verleden gevaarlijke stoffen vervoerd in de containers, maar die zijn volgens de politie op dit moment leeg. Er is in elk geval niets uit de containers gelekt. Omdat het schip gevaarlijke stoffen aan boord heeft gehad, wordt het naar de andere kant van de brug gevaren om daar te worden onderzocht.
Nadorias ligt aan wal, op de achtergrond de Oosterhamrikbrug
Nadorias ligt aan wal, op de achtergrond de Oosterhamrikbrug © Robert Pastoor/RTV Noord
Er wordt getest of de Oosterhamrikbrug nog functioneert. De brug bestaat voor een belangrijk deel uit een busbaan. Bussen en taxi’s maken nog gewoon gebruik van de brug. Ook het scheepvaartverkeer kan er nog onderdoor.

Politie doet onderzoek

Het vrachtschip heeft de naam Nadorias en is gebouwd in 2009. De politie is ter plaatse en doet onderzoek naar de aanvaring. Het schip ligt niet ver van de brug stil langs de kade.
Het schip Nadorias ligt een stukje verder aan wal
Het schip Nadorias ligt een stukje verder aan wal © ProNews
Het is de tweede keer dat de Oosterhamrikbrug sinds de eeuwwisseling te maken heeft met een serieuze aanvaring. In juli 2019 voer een binnenvaartschip tegen de brug. Ook toen verschoven er containers op het schip en raakte de stuurhut beschadigd.
Vrachtschip ramt Oosterhamrikbrug in Stad, politie doet onderzoek

Alle bruggen over Van Starkenborghkanaal geramd

Zo'n beetje elke brug over het Van Starkenborghkanaal is nu één of meerdere malen geramd door een schip. Begin dit jaar, op 4 januari, voer een schip tegen de Dorkwerderbrug aan.
In mei 2021 ramde een schip de Gerrit Krolbrug, die niet ver van de Oosterhamrikbrug ligt. Het is nog niet duidelijk wanneer er een tijdelijke oplossing komt voor het fietsverkeer van de Gerrit Krolbrug. De gemeenteraad van Groningen stemde onlangs in met het plaatsen van een nieuwere, hogere variant van de Gerrit Krolbrug van 4,5 meter hoog, ondanks tegenstand van omwonenden van die brug.
Ook wanneer de nieuwe Paddepoelsterbrug er ligt, blijft onduidelijk. Die brug werd in september 2018 kapotgevaren.