Boerenprotest op Grote Markt rustig verlopen

Een groep van zo'n dertig boeren en sympathisanten met zestien trekkers heeft zich woensdagavond verzameld op de Grote Markt. De boeren zetten even voor 22.00 uur hun trekkers neer en verlieten de binnenstad ruim een half uur later.
De trekkers hadden de zwaailichten aan en toeterden luid. Verscheidene boeren hadden vlaggen bij zich. Het gaat om een protestactie gericht tegen de stikstofplannen van het kabinet. Directe aanleiding is vermoedelijk de aanwezigheid van minister Henk Staghouwer van Landbouw op een bijeenkomst in Forum Groningen woensdagavond.
De groep verzamelde zich in eerste instantie in Aduard en reed toen over de Friesestraatweg naar de A7 bij industrieterrein Westpoort. Vervolgens reden de deelnemers van de stoet de stad in en verzamelden zich op de Grote Markt.
Protesterende boeren laten van zich horen op Grote Markt
De politie houdt een oogje in het zeil op de Grote Markt. Ook in en bij Forum Groningen was (politie)beveiliging aanwezig. Staghouwer heeft het Forum halverwege de avond verlaten.
Op de Grote Markt is ook politie aanwezig
Op de Grote Markt is ook politie aanwezig © Jeroen Willems/RTV Noord
Eerder op de avond leek de stoet al op weg te zijn naar de Stad, maar toen reden de boeren eerst een tijdje over de ringweg.

Galg

Daarna verzamelden de boeren en hun trekkers zich bij een viaduct over de A7 bij industrieterrein Westpoort. Daar werd een galg opgericht als symbool voor de ondergang van de agrarische sector.
Een boerengalg boven de A7
Een boerengalg boven de A7 © Robert Pastoor RTV Noord

Binnenstad

Rond 21:30 uur trokken de boeren met hun trekkers het centrum in via de Emmabrug en het Zuiderdiep. Ze reden daarna door naar de Grote Markt.
Boeren in de Groninger binnenstad
Boeren in de Groninger binnenstad © Patrick Wind/112 Groningen

'Groningse boer van de toekomst'

De bijeenkomst in Forum Groningen ging over de 'Groningse boer van de toekomst'. Allerlei mensen uit de verschillende geledingen van de agrarische sector waren daarbij aanwezig.