Bouw supermarkt Ter Borch mag doorgaan van Raad van State

Een impressie van hoe de supermarkt bij Ter Borch eruit kan zien
Een impressie van hoe de supermarkt bij Ter Borch eruit kan zien © VOF Ter Borch, via RTV Drenthe
De vergunning voor de bouw van een supermarkt in de wijk Ter Borch bij de Hoornseplas net over de Drentse grens bij Groningen-Zuid blijft voorlopig overeind. De Raad van State ziet geen reden om de vergunning tussentijds van tafel te vegen. Dat meldt RTV Drenthe.
Een maand geleden meldden tegenstanders van de supermarkt zich bij de Raad. Dat waren het ondernemerscollectief EP Zakelijk en zo'n zestig omwonenden van het geplande supermarktterrein. Ze wilden dat zowel de vergunning als het bestemmingsplan geschorst zouden worden. Dan zou er niet gebouwd kunnen worden tot de langere bodemprocedure afgerond is.

Gewogen en te licht

Maar de Raad van State gelooft niet dat de plannen zullen sneuvelen in een bodemprocedure. Alle bezwaren zijn door de Raad gewogen en te licht bevonden. Zo was er volgens de bezwaarmakers geen plaats voor een grotere supermarkt. Maar de Raad van State zegt in het tussenvonnis dat het er niet om gaat of er genoeg klanten zijn voor de nieuwe supermarkt, maar of er te veel leegstand op andere plekken zal ontstaan. Dat verwacht de Raad niet op basis van eerdere onderzoeken.

In oktober bouwen

Door het vonnis in de spoedprocedure kan de bouw van de supermarkt gestart worden, waarbij projectontwikkelaar Bun al heeft aangegeven in oktober te willen bouwen. Het bedrijf wil niet wachten op de uitkomst van de bodemprocedure, omdat de bouwkosten intussen oplopen.
Volgens de plannen verrijst er in Ter Borch een supermarkt met een vloeroppervlakte van twee- tot drieduizend vierkante meter. De plannen hebben een lange historie, waarmee veel discussie gepaard ging. De gemeente Tynaarlo was aanvankelijk voorstander van het plan, werd later toch tegenstander, om uiteindelijk toch weer voorstander te zijn.

In stand

Dat gebeurde vorig jaar, toen de gemeente door de Raad van State werd teruggefloten. De hoogste bestuursrechter wilde dat Tynaarlo nieuwe afwegingen maakte.
Die maakte de gemeente, en dat leverde een nieuw bestemmingsplan en een vergunning op. Voorlopig blijven die in stand.