Groningen likt wonden na noodweer

GRONINGEN - In de hele provincie Groningen wordt dinsdag de schade opgenomen van het noodweer van maandag.
In korte tijd viel maandagmiddag een ongekende hoeveelheid water. Ook waren er keiharde windstoten en sloeg de bliksem op vele plaatsen in.

Meeuwerderweg

Eén van de meest getroffen plekken is de Meeuwerderweg in de Oosterpoortwijk in de stad. Veel huizen en winkels liepen daar onder water. Het is niet de eerste keer dat de Oosterpoorters natte voeten kregen: in de afgelopen zeven jaar gebeurde het al drie keer. De wijk wil dat de gemeente maatregelen neemt.

Reactie gemeente

De gemeente zegt dat het riool in de Oosterpoort is ingesteld op de verwerking van veel water. De 40 millimeter, die maandag in een kwartier viel, was gewoon te veel van het goede. Bovendien ligt de Meeuwerderweg heel laag. De gemeente beroept zich op overmacht.

Overlast in ommeland

Niet alleen de stad Groningen kreeg de volle laag tijdens het noodweer. Ook in bijvoorbeeld Sellingen kunnen ze erover meepraten. Daar richtte een korte, maar hevige storm een spoor van vernielingen aan. Platgewaaide gewassen, afgewaaide takken, vernielde daken en verwoeste kippenhokken. De schade is enorm.