Vakbond wijst Groningers op energietoeslag: 'Mensen weten vaak niet dat ze er recht op hebben'

Een gaspit ter illustratie
Een gaspit ter illustratie © Flickr/Creative Commons.
Vakbond FNV vreest dat een groot aantal mensen hun energietoeslag dreigt mis te lopen. Om dat te voorkomen is er donderdag een zogeheten 'energiespreekuur' in Groningen.
De energietoeslag is een tegemoetkoming voor de gestegen energiekosten dit jaar. Mensen met een krappe beurs hebben eenmalig recht op een bedrag van 800 euro per huishouden.

Onnodige financiële problemen

Mensen een bijstandsuitkering krijgen het bedrag automatisch op hun rekening gestort. Anderen moeten een aanvraag indienen bij de gemeente. Vakbond FNV merkt dat niet iedereen daarvan op de hoogte is en vreest dat mensen hierdoor onnodig financiële problemen krijgen.
'Werkenden met een laag inkomen, ouderen met alleen AOW of een klein pensioen of mensen met bijvoorbeeld een uitkering voor arbeidsongeschiktheid, ontvangen de toeslag niet automatisch', legt FNV-bestuurder Maureen van der Pligt uit. 'Ze moeten deze zelf aanvragen, maar weten vaak niet eens dat ze er recht op hebben.’

Hulp bij de aanvraag

Tijdens het energiespreekuur geeft FNV informatie over de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de toeslag. Ook zijn er mensen aanwezig om te helpen bij de aanvraag.
De eerste twee spreekuren zijn vandaag, donderdag 16 juni, in het vakbondshuis van de FNV aan de Hereweg in Groningen. De eerste sessie is van 16.00 uur tot 17.30 uur. De tweede van 19.00 uur tot 20.30 uur.