Scooterjeugd zoekt gevaarlijkere wegen op na politiecontroles: 'We willen gewoon onze gang gaan'

Schade na het scooterongeluk van afgelopen weekend
Schade na het scooterongeluk van afgelopen weekend © Ingezonden foto
Juist vanwege het kat- en muisspel met de politie gaat scooterclub Shab050 uit Stad op zoek naar andere plekken voor hun straatraces. Dat zeggen de scooterjongeren zelf.
Afgelopen zondag botsten twee scooterrijders bij een meeting nog op elkaar aan de Aalborgweg in de stad Groningen. Daarvoor heeft de politie inmiddels een 19-jarige man aangehouden.
Volgens de scooterrijders zorgt juist de toename van politiecontroles voor het uitwijken naar onveiligere plekken, zoals de smalle weg waar het ongeluk zondag plaatsvond.

Smallere weggetjes zijn juist gevaarlijker

De scooterclub wil graag een eigen plek om te racen, maar de politie weigert hieraan mee te werken. Naar eigen zeggen komt Shab050 daarom nu terecht op veel smallere weggetjes die daardoor juist nóg gevaarlijker zijn dan de wegen waar ze voorheen raceten.
'Normaal hebben we onze ruimte, maar nu is vaak na tien minuten de politie er al', zegt Ian, lid van scooterclub Shab050. 'Omdat de politie ons snel vindt, wijken we daarom uit naar kleinere wegen die minder goed te vinden zijn. We willen gewoon onze gang gaan, zonder dat we worden aangehouden.'
'Straks moeten we wel op een fietspad of in een woonwijk rijden'
Ian, lid van Shab050

Niemand tot last zijn

Volgens Ian wordt het nu een stuk lastiger voor de jongeren: ‘Op een gegeven moment is er geen locatie meer over en moet je wel op een fietspad of in een woonwijk rijden.’
Lastig, voor de scooterrijders. Zij willen juist graag een plek waar ze niemand tot last zijn met hun races en stunts.

'Er komen een keer ongelukken'

Het niet veilig kunnen rijden op een smallere weg is een gedeelde zorg binnen de scootergroep. ‘Als je daar met 60 scooters door elkaar heen rijdt, dan komen er een keer ongelukken’, vertelt Robin Greving (28), een iets oudere racefanaat die af en toe bij de groep zegt langs te komen.
Greving heeft zijn eigen idee over het ongeluk van afgelopen zondag: ‘De weg was niet heel breed, en daardoor krijg je dan van die gevaarlijke situaties.’ Zo gelooft hij dat bredere wegen beter zijn, ‘maar dat zijn hotspots voor de politie, daar gaan we niet meer naar toe.’

'De club zorgt voor onveilige situaties'

Politie Noord-Nederland staat lijnrecht tegenover de scooterclub en vindt dat de jongeren zorgen voor onveilige situaties. 'Ze houden zich niet aan de verkeersregels, halen gevaarlijke stunts uit en verplaatsen zich in grote groepen. Daarnaast maken ze zich schuldig aan het rijden zonder kentekenplaat op de openbare weg, het maken van wheelies, het rijden onder invloed van drugs en het rijden op plaatsen waar dit is verboden.’
Ze mogen van geluk spreken dat ze geen zwaarder letsel hebben opgelopen
Politie
De politie kijkt met ongenoegen terug op wat er afgelopen zondag is gebeurd. ‘Als je de beelden bekijkt, dan mogen ze van geluk spreken dat ze geen zwaarder letsel hebben opgelopen.' Verder vertelt de politie dat ze informatie heeft dat ouders de samenkomsten van de jongeren ‘faciliteren’ door ze te vervoeren en door het beschikbaar stellen van aanhangwagens.
'De ouders hebben mogelijk niet door hoe gevaarlijk deze samenkomsten kunnen zijn.'

De gemeente

Gemeente Groningen zit op een lijn met de politie. Hans Coenraads, woordvoerder van burgemeester Schuiling, vindt de laatste activiteiten van de jongens erg gevaarlijk.
'Dit soort levensgevaarlijk gedrag is onacceptabel'
Hans Coenraads, woordvoerder gemeente Groningen
Hij zegt dat vanuit de scootergroep is gevraagd of de gemeente een eigen plek kan faciliteren. Maar ritten van de jongeren op scooters door de stad, zoals vorige maand, zorgen volgens hem voor gevaarlijke situaties. Niet alleen voor de bestuurders zelf maar ook voor de omstanders. ‘Dit soort levensgevaarlijk gedrag is onacceptabel’, zegt Coenraads.
Verder vertelt de gemeentewoordvoerder dat de jongeren zijn geadviseerd een vereniging op te richten voor hun hobby. ‘Kom in contact met een georganiseerde motorclub, zodat het scooter rijden in sportief verband kan worden gedaan’. Of de jongeren dit advies ter harte zullen nemen, is niet bekend.

Jongeren stoppen niet, politie blijft handhaven

De scooterjongeren zijn niet van plan om te stoppen en dus zullen de races doorgaan op plaatsen die volgens de club 'minder veilig' zijn dan eerdere locaties. De politie zegt als reactie daarop dat ze niet van plan is te stoppen met handhaven. ‘Natuurlijk zullen we blijven optreden als de openbare orde in het gedrang komt, of als er overtredingen plaatsvinden.’
Heb jij scooteroverlast bij je in de buurt? Laat het ons weten!

Je kunt je bericht sturen naar: rsmid@rtvnoord.nl