FC Groningen wil volledige TopsportZorgCentrum kopen

Publiek langs de lijn bij een training van FC Groningen bij het TopsportZorgCentrum
Publiek langs de lijn bij een training van FC Groningen bij het TopsportZorgCentrum © Jannes Veenstra/OrangePictures
FC Groningen heeft een etage van het TopsportZorgCentrum (TSZC) gekocht. Dat heeft algemeen directeur Wouter Gudde woensdagavond laten weten tijdens de afsluiting van het jubileumjaar van FC Groningen. De club wil het hele gebouw in bezit krijgen.
'Wij worden vanaf 1 juli de eigenaar van de zorglaag in het TSZC. Deze zorglaag hebben wij gekocht van L&J Panden', zei Gudde tegenover de aanwezige supporters in de Euroborg.

Vaste lasten omlaag, 'meer geld naar voetbal'

Volgens de algemeen directeur wil de club beleid maken op 'de veel te hoge huisvestingslasten waarmee FC Groningen al jaren kampt'. De huurlasten voor het stadion, het TSZC en de velden op Corpus den Hoorn bedragen meer dan 3,3 miljoen euro per jaar.
'Deze lasten bedragen inmiddels 20 procent van onze kosten. Dat is procentueel één van de hoogste in de eredivisie. Dit willen we gaan terugbrengen onder 15 procent, zodat we elk seizoen weer meer geld kunnen uitgeven aan ons belangrijkste product: voetbal', aldus Gudde.
Dat geld moet mede afkomstig worden uit nieuwe huurinkomsten van het TSZC. 'Maar minstens zo belangrijk is dat wij met de partners binnen de zorglaag het zorgconcept nog beter kunnen maken voor zowel top- als breedtesport.
Zonder de gemeente had het TSZC er niet gestaan, dat mogen we niet uit het oog verliezen
Wouter Gudde, directeur FC Groningen

Top van Nederland

FC Groningen zegt namelijk nog altijd enthousiast te zijn over het concept van het TSZC, ondanks kritiek van andere partijen in het gebouw en scepsis in de gemeenteraad.
Gudde: 'Wij geloven in de combinatie van topsport en zorg die uiteindelijk beschikbaar is voor de breedtesport. Dit brengen wij samen met de andere partners al dagelijks in de praktijk. Daarbij zijn wij zeer te spreken over de beschikbare faciliteiten en de kwaliteit ervan. Hiermee behoren wij in Groningen tot de top van Nederland.'
Gudde vindt het onterecht dat andere gebruikers van het TSZC het verwijt bij de gemeente neerleggen dat samenwerking maar in een beperkte mate van de grond komt. 'Zonder de gemeente Groningen had het TSZC er namelijk nooit gestaan. Dit mogen we niet uit het oog verliezen.'

FC wil hele centrum kopen

FC Groningen wil het niet bij deze extra laag houden: de club wil het gehele TSZC in bezit hebben en heeft inmiddels een verzoek uitstaan bij eigenaar Euroborg NV, met de gemeente als enig aandeelhouder.
Gudde: 'Als wij ook deze drie lagen kunnen overnemen, zal dit zorgen voor een flinke structurele verlaging van onze huisvestingslasten. Het zal er voor zorgen dat wij het TSZC, binnen de uitgangspunten van het concept, verder kunnen ontwikkelen en optimaliseren én het geeft ons op de lange termijn de kans onze kantoororganisatie te verhuizen vanuit ons stadion naar het TSZC.'

Onder één dak

Volgens Gudde verbetert het huisvesten onder één dak de onderlinge samenwerking en werksfeer. 'Daarnaast geeft het ons de ruimte onze huidige kantoorfaciliteiten om te bouwen naar horeca- en sanitaire voorzieningen op de tweede ring van de Tonny van Leeuwen Tribune, zodat onze supporters daar nog beter van hun middag of avond bij FC Groningen kunnen genieten.'
Het verzoek van FC Groningen om de rest van het TSZC-gebouw in bezit te krijgen is volgens de club in beraad genomen bij de gemeente.