Boerenprotest met trekkers bij Groningen Airport Eelde: 'We zijn niet langer welkom hier'

Het landbouwvoertuig met de galg staat tegenover de ingang van de luchthaven
Het landbouwvoertuig met de galg staat tegenover de ingang van de luchthaven © Persbureau Groningen
Ongeveer twintig boeren met trekkers hebben zich donderdagavond verzameld bij Groningen Airport Eelde om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Het gaat volgens de boeren om een 'zichtbaarheidsactie'.
'We zijn niet langer welkom hier, we gaan vertrekken. Dat is het gevoel dat wij krijgen', omschrijft Karel Kosmeijer, een van de aanwezige Groninger boeren, de reden om de actie juist bij de luchthaven te houden.

'Kom kind, we zijn niet meer welkom in dit land'

Om het protest kracht bij te zetten hebben de boeren een tafereel met stropoppen bij de ingang van de terminal gezet. 'Je ziet een vader en zoon of moeder en dochter, in boerenkiel, die op het punt staan om het vliegtuig te nemen', verklaart Kosmeijer. Naast hen staat een bord met de tekst 'Kom kind, we zijn niet meer welkom in dit land'.
Stropoppen bij de luchthaven met de tekst: 'Kom kind, we zijn niet meer welkom in dit land'
Stropoppen bij de luchthaven met de tekst: 'Kom kind, we zijn niet meer welkom in dit land' © Persbureau Meter
Kosmeijer: 'Het stikstofverhaal wordt bij de boeren neergelegd. Maar het hoort bij de industrie, de luchtvaart, gewoon verkeer én niet in de eerste plaats bij de landbouw. Dat is het statement waarvoor we nu rijden. Er zijn veel sectoren die geen stikstof opnemen. Die stoten alleen maar uit, zoals de luchtvaart.'

Deels dezelfde boeren als actie Grote Markt

Volgens Kosmeijer is twee derde van de circa twintig protesterende boeren in Eelde hetzelfde als tijdens de actie van woensdag, in en rondom de stad Groningen. Toen eindigden de boeren op de Grote Markt. 'De boeren komen zo'n beetje uit het kruispunt van de drie provincies', aldus Kosmeijer, die zelf akkerbouwer is.
Bij de protesten is ook politie en marechaussee aanwezig. Later kwam ook ook Marcel Thijsen, burgemeester van de gemeente Tynaarlo, nog een kijkje nemen. De actie verloopt vooralsnog rustig. 'We hebben niets gebarricadeerd of geblokkeerd. We staan rustig bij de ingang van de luchthaven', zegt Kosmeijer.
De boeren verlieten rond 22:00 uur de luchthaven. Bij deze actie blijft het niet, weet Kosmeijer. 'De komende periode komen er nog meer acties; het plan is om hier aandacht voor te blijven vragen.'
De rij trekkers langs de weg, niet ver van de luchthaven
De rij trekkers langs de weg, niet ver van de luchthaven © Persbureau Groningen